24
Сря, Юли
36 Нови статии

Промишленост и търговия
Инструменти
Шрифт

60 остават без работа. Персоналът чака заплати за юли. Заводът ще работи до Коледа, след това се очакват два месеца принудителен престой

 

60 работници на най-голямото промишлено предприятие тук – завод „Сакар“, остават без работа. Те са получили предложение от ръководството да преминат на срочни трудови договори и след изтичането им да отидат на борсата. Около половината вече са приели. Това е най-добрият вариант за работниците, тъй като така те ще получават пари от трудовата борса в продължение на 1 година, обясни директорът на предприятието инж. Владимир Шопов. По думите му, ако бъдат съкратени, тези хора ще взимат обезщетения от бюрото по труда само четири месеца. Това е по желание, ние не принуждаваме никого, допълни Шопов. Ако не приемат предложението обаче, работниците ще стоят в неплатен отпуск неясно докога.

„Сакар“ започна да изпитва сериозни затруднения в началото на тази година заради световната икономическа криза. Както е известно, стагнацията се отрази на строителството, а продукцията на предприятието отиваше основно за ВиК-инсталации на нови сгради. На няколко пъти тази година персоналът на завода беше пускан в неплатен отпуск.

В момента в предприятието се трудят 72-ма души. Те ще работят най-много до Коледа. След това отново ще излязат в принудителен престой, който ще продължи най-вероятно два месеца. От години януари е труден месец, така че сигурно няма да работим, възможно е така да стане и през февруари, затова вариантът за тези, които отиват на борсата, е най-добрият, каза директорът на „Сакар“. Според него основният проблем е в това, че в момента никой от клиентите им не плаща. Стъпя се в дупки, както за издължаването към доставчици, така и за закупуване на месинг, подчерта Шопов. Освен това, материалът сега не се правел в България, а се внасял от Гърция. Става така, че понякога спираме работа и заради липса на суровина, това също е голям проблем, допълни директорът на предприятието.

Сериозни затруднения има с изплащането на заплатите. Персоналът все още не е взел трудовите си възнаграждения за юли. В момента хората получават аванс по около 80-100 лева и не се знае дали към края на месеца ще има друго плащане, каза Шопов. Положението е тежко, никой не го иска, надяваме се да се пукне дяволът и кризата да премине, допълни той. Според него обаче България все още не е стигнала дъното на стагнацията.

Според специалисти тукашният завод „Сакар“ е единственото предприятие за промишлена арматура на Балканския полуостров. Открит е през ноември 1969 г. и тази година има 40-годишен юбилей. При приватизацията му преди десетина години в него са се трудили 389 души. Преди това са били още повече.

Елена МИХАЛЕВА