27
Вт, Фев
25 Нови статии

Промишленост и търговия
Инструменти
Шрифт

ЗММ „Юг“ окончателно спря работа, „Коприна“ затворена до пролетта, „Сакар“ в пълна мъгла за бъдещето

Промишлеността в община Свиленград напълно загуби устоите си и рухна в условията на финансовата и икономическа криза. Заводът за металорежещи машини „Юг“ окончателно спря работа, фабрика „Коприна“ е затворена до пролетта в очакване на поръчки, не е ясно какво ще става оттук-нататък със „Сакар“. Положението е кризисно и в Завода за перално оборудване, където отчитат за миналата година голям спад спрямо 2008 г.

В момента в района фактически нито едно от едновремешните пет големи соцпредприятия не функционира дори на една десета от капацитета си. Преди години в тези пет завода намираха препитание над 2 500 свиленградчани, а сега в тях се трудят общо едва около стотина.

ЗММ „Юг“ спря окончателно да работи от Нова година. Предприятието произвеждаше патронници, менгемета, транспортни линии. В него досега работеха около 20-ина души. Преди 20 – 25 години обаче персоналът наброяваше поне 600 души. Сега дружеството е частно и основният пакет акции държи холдинг от Смолян. „Фирмата не е закрита като юридическо лице, но спираме да работим – заяви пред „Старият мост“ изпълнителният директор на завода Павлин Павлов. - Нямаме пазари. Миналата година производството бе силно намалено, но все пак предприятието работеше.“ Базата на ЗММ ще се отдава под наем. В едно от помещенията друга фирма все пак ще започне производство тия дни, но с по-малко работници – 10 – 15.  Ако работата потръгне, ще бъдат наети още хора.

Положението е кризисно и в Завода за перално оборудване. Преди 20-ина години в него работеха над 80 свиленградчани. Сега персоналът наброява 15 – 16 души. „Имаме складови наличности и един – два месеца няма да работим – сподели изпълнителният директор Руско Русев. - Нямаме поръчки. Производството ни миналата година рязко спадна спрямо 2008 г. Най-големите ни клиенти са бюджетни предприятия, а те в момента нямат средства.“

Текстилната фабрика „Коприна“ няма да работи поне до март. Очаква се производството да стартира през пролетта. Надеждите на директора Андон Куртев са тогава пазарът да се съживи отново. „Имаме складови наличности – каза той, – разходите сме свели до минимум и сега трупаме капитал, за да можем да поемем и изпълним евентуални поръчки.“ 90 на сто от платовете на „Коприна“ се продават на европейските пазари. В предприятието в момента на трудови договори се водят около 15 - 20 души.  При наличието на поръчка се викат хора от  трудовата борса и млади пенсионери със стаж в предприятието. “Коприна“ няма никакви финансови задължения, няма неизплатени осигуровки, заплатите се дават дори изпреварващо, сподели Куртев.

Бившият завод за нестандартно оборудване и резервни части също не е това, което беше. Сега базата се ползва от дъщерна фирма на групата на "Седак – Мерал", дългогодишен лидер на пазара в Европа на механизми за дивани, в която работят около 20 души. Производството на „Мерал – България“ намира пазари в Сърбия, Гърция, Турция.

Най-неясно е положението в „Сакар“. След 10 януари ще разберем дали ще ни бъде, или не, но прогнозите не са добри, заяви директорът Владимир Шопов. Персоналът в предприятието, както „Старият мост“ писа“ бе силно редуциран и сега около 70 души се водят на работа.

Нови за града производствени фирми също не можаха да прогресират тук и затвориха. Миналата година кепенци пуснаха „Автомобил компонент“ и „Мерич“, преди това се изнесе „Мендерес“ въпреки инвестициите за милиони, които направи.

Стефка КОЛЕВА