23
Пет, Фев
26 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

От Пожарната ще налагат глоби за неизправни комбайни

През седмицата стартира жътвената кампания в общината. В четвъртък Иван Андреев пусна комбайните в нивите си с рапица в землището на село Капитан Андреево.

Най-едрият зърнопроизводител в региона – Петър Глушков, ще започне прибирането на реколтата в понеделник. Той ще зажъне едновременно полетата с рапица и ечемик, като тази година е засял от двете култури съответно 1 000 и 800 дка. Очаквам около 20-25 юни да започна и жътвата на пшеницата, но все пак това зависи от климатичните условия, каза Глушков. Постепенно в кампанията ще се включат и останалите стопани в общината. Засега местните фермери се въздържат да прогнозират какви ще са добивите.

По данни на Общинска служба „Земеделие и гори“ тази година в Свиленградско са засети 2 700 дка рапица, 10 790 дка ечемик и 52 640 дка пшеница.

От Районната служба по пожарна безопасност и спасяване /РСПБС/ предупредиха, че в жътвената кампания може да се използва само селскостопанска техника, която е преминала технически преглед при огнеборците. Стопаните плащат 20 лв. за проверката на комбайн, 10 лв. за трактор и товарен автомобил и 5 лв. за сламопреса и ремарке. Ако машините отговарят на изискванията, пожарникарите им поставят специален стикер. По време на цялата кампания ще извършваме проверки дали техниката е изправна, каза инспектор Ивелин Тонев от РСПБС.

Елена МИХАЛЕВА