17
Пон, Юни
25 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт
tuuutДесетки производители се събраха на площада пред читалището. Около 60 тона зелено злато залежава в община Свиленград
 
Десетки тютюнджии от Южна България излязоха на протест в защита на „Булгартабак“. Те се събраха на 23 март пред сградата читалището в Свиленград.
Не протестираме срещу държавата, а в подкрепа на най-голямата българска компания „Булгартабак“, която в последно време непрекъснато е очерняна от политически кръгове и отделни политици, подчерта един от организаторите на стачката и зам.-председател на „Национална конфедерация на тютюнопроизводителите в България“ (НКТБ) Живко Желев от Мустрак.
В началото на стачката голяма тонколона озвучи площада с емблематичната песен на българските емигранти „Я кажи ми, облаче ле бяло“. Ако не се решат проблемите в бранша, всички ни очаква съдбата на имигранти, заяви Желев. Протестиращите развяха българското знаме. Някои от тях държаха хвалебствени транспаранти, насочени към премиера Бойко Борисов и земеделския министър Десислава Танева. На друг от плакатите обаче производителите бяха изразили гнева си към лидера на ДСБ Радан Кънев. Под неговата снимка пишеше „Радане, на кого да продадем тютюна си, след като се ликвидира Булгартабак по твое настояване?“. На паркинга пред читалището стачкуващите разпиляха бали с тютюн като символ на бъркотията в бранша.
Знаете за какво сме се събрали тук... в продължение на 4 – 5 години насам винаги има проблем с изкупната кампания, каза пред събралите се на площада Живко Желев. „Спасението на нашия отрасъл винаги е било „Булгартабак“. Всички вие знаете колко трудно се отглежда тютюн, а само в селата от община Свиленград стоят неизкупени 60 тона. Ние си защитаваме труда и не искаме даром от никого. Животновъдите, лозарите, земеделците са на същия хал като нас“, заяви още Желев. По думите му щяло да се намери кой да купи „Булгартабак“, но след сделката стопаните щели да изпаднат в безизходица. Много от тютюнопроизводителите щели да се откажат да сеят, а с това десетки семейства, заети в бранша, оставали без препитание. След словото си Желев прикани всички присъстващи да паднат на колене и с едноминутно мълчание да почетат паметта на загиналите при атентата в Брюксел на 22 март.
За мен това, което организирахме в Свиленград, не е протест, а по-скоро митинг, сподели председателят на НКТБ Асен Кючуков. Ние не подкрепяме само „Булгартабак“, а бъдещето на тютюнопроизводството в България. Болката ни е в това, че дори и една малка българска компания да остане на родния пазар, тя трябва да се подкрепя, а не, както е в момента, заради нечии интереси да се съсипва един от символите на тютюнопроизводството у нас, каза още Кючуков.
По време на протеста стана ясно, че около 50 % от общото производство на тютюна за новата реколта в България, което за 2016 г. ще е около 22 000 тона, не е договорен. „В момента тече кампания за залагане на лехите и приготвяне на разсада, а няма яснота. Това е сериозен аргумент за производителите да излязат и да поискат нормални взаимоотношения с фирмите“, подчерта Асен Кючуков. По думите му бъдещите прогнози са изключително мрачни. Както „Старият мост“ писа преди време, в селата от община Свиленград, където най-много се отглежда цигарената суровина – Мустрак, Младиново, Студена и Левка, площите ще са с над 50 % по-малко в сравнение с лани. Ще засаждат най-вече тези, които нямат друга алтернатива да изкарат пари за препитанието си. Много от производителите вече са избрали да търсят прехраната си в чужбина, като най-вероятно и други ще ги последват.
Освен в Свиленград, стачка на тютюнджиите на 22 март имаше в още две общини в България – Дулово и Сатовча. Същия ден трите браншови организации - „НКТБ“, „НАТ 2010“ и „Съюза на производителите на ориенталски тютюн-СПОТ БГ“, изпратиха общо писмо до премиера Бойко Борисов. „Уважаеми г-н премиер, искаме да ви уверим, че високо ценим и приветсваме усилията, които лично Вие, министър Танева и цялото правителство полагате за разширяване на пазарната реализация на българския тютюн, както и за създаването на условия за предвидимост и стабилност на сектора „Тютюн“ чрез осъвършенстване на институционалната и законодателната рамки. Твърдо сме убедени, че няма да позволите злонамерените и зловредни политически, икономически и медийни кръгове да разрушат една отговорна българска компания и целия сектор български тютюн“, се казва в писмото.
Диляна ЦВЕТКОВА