15
Съб, Юни
31 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт
noduuuДосега заради болестта са умъртвени 315 животни в 12 населени места
 
37 500 дози ваксина срещу заразен нодуларен дерматит пристигат днес в Хасковска област. От утре започва ваксинацията на всички животни в населените места, където има доказани случаи на заболяването и в радиус от 20 км от огнището.
Това съобщи по време на заседанието на областната епизоотична комисия директорът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Станков. 20 дни са нужни за изграждане на имунитет.
Заседанието на комисията бе свикано от областния управител Станислав Дечев във връзка с нова заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев. С нея се разрешава транзитирането на животни през Хасковска област, в това число и износът им, само в случаите, когато те са придружени с необходимите документи и идват от области, където няма регистрирани случаи на заразен нодуларен дерматит. Според д-р Георги Станков мерките, които са предприети за овладяване на заразата до този момент са изключително полезни. Стопаните проявяват разбиране и вече са наясно, че ако не бяхме предприели тези мерки, загубите щяха да са многократно по-големи, каза д-р Станков.
Огнищата в Хасковска област са овладени. Не са допуснати зарази извън територията на община Димитровград и с. Узунджово, Хасковско. До сега са умъртвени 315 животни в 12 населени места.
Нели ВЪЛКАНОВА