27
Пет, Ян
19 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Стопани се оплакват от крадци, нямало пъдари

Гроздоберът върви с пълна пара. Тази година, заради продължителната суша, лозята узряха близо две седмици по-рано. Хората масово вече берат салкъмите. От винарска къща „Катаржина Естейт“ пък отдавна са прибрали белите сортове – Шардоне и Совиньон блан, а в момента върви кампанията за складирането на червените. Реколтата е добра, похвалиха се от шатото. Не така обаче мислят много от стопаните. Заради маната и падналата градушка преди няколко месеца лозята дали по-малко плод в сравнение с лани.

Заради по-слабата реколта обаче цената на гроздето е с 10 – 15 ст. по-висока спрямо 2015 г. На пункта за изкупуване до фабрика „Коприна“, където продукцията си предават по-дребните стопани, търговците дават 0,65 лв./кг мерло и 0, 55 лв./кг димят. Десертните сортове пък като булгар и хамбургски мискет се пласират за левче за килограм. По-едрите производители разчитат на директна продажба на винпромите, които дават по-добра цена, но имат сериозни изисквания за качеството на стоката.

Впрочем, както всяка година и тази, стопани пропищяха от крадци. Обраха ми не само гроздето, но и орехите, жалва се известен наш адвокат. Мнозина се оплакаха, че сега, като нямало избори, нямало и пъдари. Припомняме, че лани от Общината бяха осигурили патрул, който да обикаля и варди лозята на местните производители. Бях пуснал докладна записка до ОбС и поисках извънредно заседание по този въпрос, но нещата така и не се случиха, сподели общинксият съветник Живко Желев. По думите му искането ще бъде разгледано по време на редовното заседание, но тогава вече щяло да е твърде късно, тъй като хората вече щели да са обрали лозята си.

Снимка: Интернет

Диляна ЦВЕТКОВА