27
Пет, Ян
19 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

4 – 5 пъти е по-ниска влажността за второто полугодие. 134 700 дка са засети с есенници в Свиленград и Любимец

Продължителната суша изправи земеделските стопани от Свиленград и Любимец пред фалит. Голяма част от посевите са загинали. Вече повече от 6 месеца не е имало валежи със стопанско значение, подчертаха зърнопроизводители. Там, където паднал малко дъжд, белята била още по-голяма. Житото покълнало, но тъй като нямало влага да се развие, загинало. На места пък, където посевите се показали, измръзнали от сухия студ.

Мнозина от фермерите се опитаха да спасят положението, като неколкократно правиха пресяване. Други пък потърсиха спасение в молитвите си. Както „Старият мост“ писа в началото на ноември в Капитан Андреево, а и по други села от двете общини, отслужиха молебени за дъжд. Ритуално бяха клани и овце за курбан. Хаир обаче стопаните не видяха от нищо. Въпреки разнообразните им опити да спасят посевите, в повечето от нивите големи площи останаха празни.

Все още има възможност за пресяване, ако завали дъжд, но добивите няма да са добри, сподели един от едрите земевладелци в община Свиленград Кольо Беев. По думите му засегнатите площи са около 30 %. „Щом трайните насаждения започнаха да съхнат, сами си направете сметката какво е положението. Ще се надяваме на спасителни планове от страна на държавата. В противен случай загиваме“, каза още Беев, който има 6 хил. дка с житни насаждения.

През последните 10 г. е нямало такава суша, подчерта началникът на Хидрометеорологичната обсерватория в Хасково Спас Александров. Той заяви още, че влажността на почвата е 4 – 5 пъти по-ниска от нормите за сезона. Толкова лоша година е нямало от 1 949 г. насам, спомня си възрастен мъж от с. Щит. Друг пък сподели, че такова чудо не бил виждал - кладенецът му до Марица пресъхнал. Сега ще трябва да купувам 3-тонна цистерна за вода, това не е нормално, оплака се мъжът, който има герме в Свиленград.

Впрочем, общо 134 700 дка с есенници бяха засяти в двете общини. Това сочат данните от земеделските служби в Свиленград и Любимец. В пограничната община заетите с есенни култури площи са 100 700 дка след приключване на кампанията. За сравнение лани са били 90 023 дка. 75 400 дка са нивите с пшеница, ечемикът заема 16 800 дка, а рапицата – 6 000 дка. Голям ръст има при площите с тритикале. През 2015 г. те са били едва 200 дка, а сега – 2 500 дка. В Любимец стопаните са засели общо 34 000 дка, като пшеницата е 32 хил. дка, а ечемикът – 2 000 дка. Тази година от общинска служба „Земеделие“ споделиха, че няма ниви с рапица и тритикале.

Снимка: Интернет

Диляна ЦВЕТКОВА