27
Пет, Ян
19 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Коста Беев класиран на трето място в категорията „От 50 до 150 дка“

Свиленградчанинът Коста Беев е сред най-добрите производители на пипер в България. Това стана ясно по време на наградите „Пиперопроизводител на годината – 2016“, които се проведоха на 19 януари в Хисаря. Организатор е Асоциация „Български пипер“. Участие в надпреварата взеха 100 фермери, като най-добрите 9 бяха наградени – по трима в три категории. В категорията „От 50 до 150 дка“ нашенецът стана трети.

Такова състезание се провежда за първи път, като имаше критерии, по които да се точкуват участниците. Специална комисия от асоциацията обходи полетата на всички състезатели и на място се запозна с продукцията на стопаните. Тази на местния земеделец се оказа една от най-добрите. От няколко години му следя полетата и мога да кажа само хубави неща за него, сподели секретарят на организацията Георги Василев. „Коста Беев е изключително добър производител. При избора на победителите се гледаха не само добивите, но още 20 неща – пазар, сортова гама, напояване, иновативни техники и др., като той получи добри показатели във всяко едно отношение. От УС сме изключително доволни от него, тъй като с работата си дава пример на останалите членове на асоциацията“, заяви още Василев.

Освен с грамота за третото място, свиленградчанинът бе удостоен и с плакет от фирма „Ивесто Къмпани“ ООД. Наградата му бе връчена заради постигнати добри резултати в експеримент при производството на пипер „Дивна Ф1“. Такъв опит бил направен в още 9 стопанства в България, но при повечето се оказал неуспешен.

Коста Беев се занимава с отглеждането на капия от 17 г. Ежегодно сее по 70 дка, като добивите му са 4 – 5 тона. Около 80 % от продукцията си реализира на свежия пазар, а 20 % предава на консервни предприятия. Един от най-големите проблеми в бранша според него е неправилното субсидиране. Досега помощите за производителите на зеленчуци били еднакви. Не може обаче да става сравнение между отглеждането на тикви, например, където разходите за декар са 80 лева, и това на пипер, където за същата площ разходите са 1200 – 1300 лева, сподели Беев. Реализацията на продукцията не била много лесна, но за качествената стока винаги имало пазар. Лошото било обче, че при добра година в отношение на качество и количество, цената падала драстично. Консервните фабрики пък предпочитали да внасят стока от чужди производители, които подбивали цената.

Диляна ЦВЕТКОВА