27
Пет, Ян
19 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Над 200 земеделци и 20 трактора блокираха пътя за Пъстрогор, протестът им е безсрочен. Сезират Европейската комисия в Брюксел за дискриминация

Над 200 тютюнджии, животновъди и други земеделски производители излязоха на бунт край Свиленград. В продължение на целия ден пътят за с. Пъстрогор бе затварян периодично. 20-ина трактора бяха струпани край него в готовност по всяко време да излязат на шосето и да преустановят движението.

Стачката започна в 10 ч. на 2 март, но ден по-рано разгневени стопани от Свиленградско, Крумовград и редица селища от Северна България с много знамена – българското и на Европейския съюз, дойдоха на място, за да заявят недоволството от нерешени проблеми в трите бранша: ценообразуване при разпределяне на средствата от референтния период по сортовите групи тютюн, забавяне изплащането на субсидиите за единица площ при фермерите и куп нередности и недомислици при животновъдите.

Организатор на протеста е Националната конфедерация на тютюнопроизводителите. Неин зам.-председател е общинският съветник от Свиленград Живко Желев, който се занимава и с производство на тютюн. От организацията са на мнение, че плащанията по референтния период водят до дискриминация срещу производителите на отделните сортове тютюн и обвиняват ДПС за това.

Дават повечето пари на електората си, заяви Живко Желев пред „Старият мост“. По думите му от партията стимулират дребните производители за сметка на едрите, което било прикрито купуване на гласове. „Хората от цяла България се включват в протеста ни – каза той. – Как хората да преглътнат на всичкото отгоре и това, че на фирмата „Михайлидис“ е даден лиценз да изкупува тютюн, а тя има неразплатени 2 млн. лева на производители! Ще протестираме до дупка, докато не се изпълнят желанията ни.“

По време на протеста от името на Националната конфедерация на производителите на тютюн бе прочетена декларация, изпратена до министъра на земеделието и храните с искане да бъде отменен Консултативния съвет на тютюнопроизводителите, който се проведе на 28 февруари. В изявлението са посочени няколко причини за анулирането: в гласуването са участвали лица, които са нямали право на това, разделянето на производителите на едри и дребни от сортова група „Басма“, която се отглежда в Свиленградско и пр.В декларацията се казва: „В заседанието на Консултативния съвет на 28 февруари, в чийто състав участваха лица без право на глас, се направи опит да бъде извършена дискриминация не само на нас – тютюнопроизводителите от сортова група „Басма“, но и на представителите на останалите сортови групи, което представлява абсолютно нарушение както на процедурата за гласуване и вземане на решение, така и на материалните норми, визирани в закона, предвид което Ви молим да отмените взетите решения на Съвета и да бъде насрочено ново заседание“.

Ако не бъде променено отношението за подпомагане на отрасъла, в частност тютюнопроизводителите от сортова група „Басма“, ние ще бъдем принудени да сезираме Европейската комисия в Брюксел за двойния стандарт, който се прилага за една и съща сортова група“, пък се казва в обръщение-декларация към земеделското министерство, подписано от Иван Сабахлъков, председател на Управителния съвет на Сдружението с нестопанска цел „Басми“, който е и член на Консултативния съвет по тютюна в Министерството на земеделието и храните.

Протестът на тукашните тютюнопроизводители продължава. Той е безсрочен до достигане на консенсус между Министерството на земеделието и храните и протестиращите.

СМ