26
Пон, Фев
26 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Агрономът Златомир Митев съветва всяка седмица пръскане със системни препарати

Обикновената мана, която се е развила по лозите в общините Свиленград и Любимец, заплашва да провали тазгодишната реколта. В някои от масивите положението е направо трагично, като насажденията са покосени над 70 %, споделят земеделци. По думите им досега са пръскали шест пъти, но спасение от коварната болест не намирали. Гъбичките нападат листата и гроздовете, изсушават ги и това съответно води до слаба реколта. Нарушават се и полезните съставки на виното, произведено от заразено грозде.

Валежите, последвани от топлина и изпарения, са добре дошли за развитието на болести като маната, заради която гроздът изсъхва, обясни главният агроном на шато „Катаржина Естейт“ Златомир Митев. Той сподели пред „Старият мост“, че почти всяка година мана покосява лозя в региона, но толкова зле като тази не е било. Дори 2014 г., която до момента била обявена за най-трудната за лозарите, не било толкова тежко, колкото сега. Припомняме, че тогава гроздовата реколта бе сведена до минимум, което предизвика сериозен ценови шок на пазара.

Митев препоръчва третиране с алуминиев фозетил и металаксил-М, които са активни вещества на няколко търговски продукта - „Ридомил Голд“, „Верита“, „Профайлър“ и др. Агрономът съветва пръсканията да стават на седем дни, като последното да се извърши с бордолезов разтвор, поради неговата висока прилепимост и задържане върху третираната повърхност. Той предупреждава, че се очаква в края на месеца лозята да бъдат натиснати и от брашнеста мана. За предотвратяване на болестта Митев препоръчва „Спирокс“, „Динали“, „Талендо“, „Кусаби“ и др.

Златомир Митев подчерта, че веднъж покосени от болестта няма как лозята да се възстановят напълно. Пръсканията с висококачествени препарати обаче можели да спрат развитието на маната и да се спаси част от реколтата. Ако лозарите успеят да запазят насажденията от обикнове мана до края на юни и от брашнеста до края на юли, нямало да имат проблеми по-нататък.

Диляна ЦВЕТКОВА