23
Вт, Юли
36 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Цените на винените сортове се сринаха до 25 ст. за килограм мерло и 18 ст./кг димят. Стопани оставят продукцията си на полето

Лозари от община Свиленград ще блокират международен път Е-80 заради пагубно ниските изкупни цени на гроздето тази година. Решението за това бе взето в четвъртък, когато вбесени от гаврата с труда им стопани от селата се събраха да координират общи действия. Бурният протест ще се проведе в края на седмицата в центъра на село Капитан Андреево. В него ще се включат предимно по-едри производители, които отглеждат над 30 дка лозови насаждения, тъй като те са засегнати най-тежко от безбожно ниските цени на тазгодишната реколта.

Конкретните искания на стопаните са червените сортове със захарност 22 да се изкупуват по 40 ст./кг, като за всеки градус отгоре се добавят по 10 ст. За белите сортове 18 градуса производителите искат пак 40 ст./кг, като също да се дават по 10 ст. за всеки градус над тази захарност.

Организатор на протеста е един от едрите тукашни производители - Димо Димов, който отглежда над 1 200 дка лозови насаждения, от които 400 дка са плододаващи. Очаква се в неделя около обяд в центъра на граничното село да се съберат над 500 души от Щит, Левка, Димитровче, Райкова могила, Мустрак, Капитан Андреево и др. Заедно със собствениците там ще бъдат и техните работници. Ще сложим една голяма маса, на която ще има щайги с грозде, ще раздаваме на шофьорите по 1 кг грозде срещу малка бутилка минерална вода, каза Димов. Да стане ясно на колко се оценява трудът ни. Стопаните се канят да заприщят и международния път Е-80 с каруци, даже и със селскостопанска техника. Трасето ще бъде затворено за 1 час около обяд предупредително. След това ще изчакаме няколко дни, ако положението не се промени, ще блокираме пътя два пъти на ден по два часа, и то ежедневно, каза Димо Димов.  Разговарял съм с кмета инж. Георги Манолов, който каза, че ни подкрепя и ще даде разрешение за протеста, допълни той. Димов подчерта, че започнал да прибира реколтата си, но спрял брането, когато цената паднала на 25 ст. Няма да го давам на безценица, като остане, ще го раздам на работниците си, категоричен бе лозарят. Догодина няма да имаме пари за агротехнически мероприятия, повечето лозя са с кредити от банките, ще им ги прехвърлим и да ги правят каквото си искат, каза още той. Така обаче много хора ще останат без препитание. Марин Беев, който отглежда 930 дка лозови масиви, от които 600 дка плододаващи, в землището на село Чернодъб каза, че ще подкрепи колегите си. Ще участвам в протеста, естествено, производителите трябва да сме единни, но според мен това ще бъде глас в пустиня, сподели Беев.

Изкупните цени на винените сортове тази година се сринаха до 25-30 стотинки за килограм мерло и 18 ст./кг димят и други бели сортове. В сряда на пункта в село Левка имаше 5 кораба. Продукцията си обаче предаваха само по-дребни производители, които също се възмущаваха. Хората са се надявали да вземат някой друг лев, а сега няма да могат да си покрият дори разходите. Подиграват се с труда на народа, възмущава се Величка Делчева от Левка. Тя и семейството й имат 3 дка. Нямаме избор, берем го, гроздето не е стока, която може да се остави, сподели жената. Според Тончо Тонев, който отглежда 50 дка лозови насаждения, себестойността на килограм грозде е около 25 стотинки. Имам много разходи за оран, препарати, като платя и на работниците, ще остане едно нищо, каза Тонев. Петър Глушков пък, който тази година очаква реколта от около 100 тона, предава гроздето си, без да знае на каква цена ще му го платят. Такова е положението тази година, бера, давам и не знам какво ще взема, каза Глушков. За 10-15 дни реколтата трябва да се прибере, падне ли дъжд, гродето ще се развали, допълни той. Младият земеделски производител Димитър Джемперлиев, който има 100 дка лозя, твърдо е решил, че при сегашните цени няма да прибере гроздето си. Разходите не мога да си покрия, а работниците, които берат, искат по 20 лв. надница, по-добре да го оставя на полето и това е, ядосва се той. Петьо Шомов пък изгонил търговци, които му предложили цена от 40 ст. за килограм, обаче с условието да му платят парите през декември 2010 г.

Производители от Малко градище също бойкотират гроздобера. Стопаните там са решили, че няма да продават грозде на цена по-ниска от 50 ст. на килограм.

Сегашните цени са най-ниски от няколко години насам. Лани винената суровина се изкупуваше за 40 ст. на килограм. Преди 4-5 години пък стопаните предаваха продукцията си за 1-1,20 лв./кг. Заради добрата цена тогава много нашенци се хвърлиха да отглеждат лозя.

Сега, освен от ниските цени, производителите са притиснати и от слабото търсене. Една от причините за това е, че през последните години винпромите създадоха собствени насаждения и сега нямат нужда от продукцията на дребните частници. Освен това много от тях са задръстени с нереализирана продукция заради свиването на външния и на вътрешния пазар. От друга страна, те срещат трудности да се задържат на пазара, тъй като тази година банките се въздържат да отпускат финансиране.

Според стопаните тазгодишната реколта е с много добро качество. Гроздето е с висока захарност и ниска киселинност.

По данни на Общинска служба „Земеделие и гори“ плододаващите насаждения в Свиленградско са 17 916 дка с винени сортове и 2 600 дка с десертни.

Елена МИХАЛЕВА