04
Пон, Мар
30 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

След протеста на лозарите

След протеста на лозарите, който се проведе в неделя в центъра на село Капитан Андреево, изкупните цени на гроздето бяха увеличени. По пунктовете в общината червените винени сортове вече се приемат за 40 стотинки на килограм, а белите – за 35 ст./кг.

Над 100 стопани от региона се събраха на протеста в неделя. На мегдана на граничното село те обявиха своите конкретни искания. Първоначалните им намерения да блокират за 1 час предупредително международния път Е-80 бяха осуетени от множеството служители на реда, които охраняваха протеста. В крайна сметка лозарите взеха решение да изчакат до сряда и в случай, че цените не се повишат, да организират нов протест.

Ден преди това земеделски производители от общината разговаряха с изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев, който дойде в Свиленград. Срещата се състоя в малката зала на Общинската администрация. Тогава Коев се ангажира да посредничи за решаването на проблема с ниските изкупни цени на тазгодишната реколта. По-късно стана ясно, че той е разговарял с ръководствата на „Винпром Пещера“, „Винпром Хасково“ и изба „Стамболово“ да започнат да изкупуват на 40, 44 и 50 ст./кг в зависимост от качеството на гроздето и захарността. Според него единственото условие е лозарите стриктно да спазват закона за представяне на документи и сертификати за произход на продукцията.

Както „Старият мост“ писа, лозарите в общината бяха притиснати от безбожно ниските изкупни цени, които тази година се сринаха до 25 ст./кг червени винени сортове и 18 ст./кг бели сортове. Някои стопани се заканиха, че ще оставят гроздето си на полето. Освен това, търсенето сега е значително по-малко. Причината е, че през последните години винзаводите създадоха собствени масиви, а и голяма част от тях са задръстени с нереализирана продукция. От друга страна те срещат трудности да се задържат на пазара, тъй като банките тази година се въздържат да отпускат финансиране.

СМ