25
Чет, Юли
30 Нови статии

Транспорт и туризъм
Инструменти
Шрифт

Възстановено е движението на влаковете за Гърция

По 2 100 тона слънчоглед на денонощие минават през жп гара Свиленград на път за Турция. Износът на маслодайната култура за югоизточната ни съседка стартира в началото на март. За 24 часа от тук минават 60 вагона с вместимост 35 тона.

Така за месеците март и април, през които основно се извършва експортът на суровината, ще бъдат транспортирани над 100 000 тона. От началото на март започна да се изнася и сярна киселина от Комбината за цветни метали в Пловдив и от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали. На седмица от тук минават 40-50 вагона по 60 тона или около 2 400 тона. По-рядко се изнася скрап – около 300-400 тона за седмица. В момента не се извършва никакъв друг експорт.

От 8 март е възстановено и движението на товарните влакове за Гърция. Около 20 дни треновете по трасето от Дикеа до Александруполи не вървяха. Причината бе проблем в участък до село Петион край Орестиада, предизвикан от големите наводнения. От Неохим-Димитровград е имало запитване кога ще бъде отворено трасето, тъй като искали да изнасят тор за Гърция. В тукашната жп гара пък е получено писмо от южните ни съседи, че аварията е отстранена и движението на товарните тренове може да се извършва без проблем.

СМ