23
Пет, Фев
26 Нови статии

Транспорт и туризъм
Инструменти
Шрифт

След около 2-годишно прекъсване гръцката мотриса, която пътува между Свиленград и Дикеа, отново е в движение от 12 април, съобщиха от тукашната жп гара. По разписание тренът пристига в Свиленград в 10,25 часа и тръгва в обратна посока за Гърция в 10,55 часа. Композицията пътува всеки ден. Много нашенци работят в Гърция и дълго време търпяха неудобства, но вече има с какво да пътуват, казаха от жп гара Свиленград.

В първия ден, след като отново влезе в движение, мотрисата превози само един пътник, а на следващия с нея пътуваха четирима души. От жп гарата обясниха, че все още хората не са информирани за възстановяването на трена. Съвсем скоро пътниците ще бъдат много повече, казаха железничари.

Не знам защо се забави толкова пускането на мотрисата, беше сформирана централна комисия, която да разреши движението й, заяви Костас Атмадзидис, който е гръцкият представител на жп гара Свиленград. Между двете страни се водиха преговори и беше подписано споразумение през февруари, може би е имало някакви проблеми, с които аз не съм запознат, допълни Атмадзидис. По думите му докато тренът не е бил в движение хората са пътували с автомобилите си и с автобуси, заради което железниците са понесли значителни загуби. За мен това беше голяма грешка, отдавна имахме възможност да възстановим мотрисата, през този период тя имаше двучасов престой в Дикеа, вместо да пътува до Свиленград, каза представителят на южната ни съседка.

След като замине в 10,55 часа от тукашната гара, мотрисата пристига в Дикеа в 11,15 часа. 10 минути след това тя продължава по жп трасето и се установява в Александруполи около 14,00 часа. От там в 15,20 ч. пътническа композиция с нови вагони тръгва за Солун и Атина, като пристига в столицата около 6,00 ч. сутринта. Желаещите да пътуват по-малко време могат да ползват бързия влак, който тръгва от Александруполи в 20,30 ч. и стига до Атина по едно и също време с пътническия. Пътуването с бързия трен обаче излиза по-скъпо.

От жп гарата в Свиленград се издават билети за 11 гари в Гърция. Превозът с мотрисата от Свиленград до Дикеа струва 5,53 лв. До Орестиада се плащат 7,09 лв, до Александруполи – 19,22 лв., а до Атина – 80,63 лв. Ако си купите билет от Гърция пък, от Дикеа до Александруполи ще платите 5 евро, а от Дикеа до Атина – 38 евро.

Елена МИХАЛЕВА