21
Вт, Май
27 Нови статии

Транспорт и туризъм
Инструменти
Шрифт

Министър Александър Цветков даде старт на реконструкцията на жп линията Свиленград – ГКПП Капитан Андреево. Губим до 70 млн. евро заради забавяне ремонта на участъка от Първомай до Свиленград

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщениятаbАлександър Цветков даде официален старт на проекта за реконструиране и електрификация на жп ли нията между Свиленград и границата с Турция.

Церемонията се състоя във вторник край жп прелеза до село Генералово. Днешното събитие е резултат от координирана, отговорно планирана и свършена професионално съвместна работа, каза министър Цветков. Ние показахме, че ускоряването на подготовата на инфраструктурни проекти е въпрос на воля, ясно формулирани цели, разпределяне и поемане на  конкретни отговорности, допълни той, след което разби бутилка шампанско в багера, който направи първата копка. Преди това архиерейският наместник отец Константин отслужи водосвет за отпочване на работа. Това е първият железопътен проект, финансиран по Оперативна програма „Транспорт”, чието физическо изпълнение стартира. Целта е да се осигурят високи експлоатационни показатели и да се покрият европейските изисквания за безопасност на движението, енергийна ефективност и опазване на околната среда.

Бенефициент по проекта е Национална компания „Железопътна инфраструктура”, а изпълнител – чешката компания „ОХЛ ЖС" АД, която беше избрана след проведена открита процедура за възлагане на бществена поръчка. Общата стойност на договора е 83 999 599 лв. с ДДС, като той включва проектиране и изграждан на железопътни съоръжения, железен път, пътни надлези и подлези, електрификация и свързването й със системите на турските железници. В рамките на17-километровото трасе над река Марица ще бъде изграден 430-метров жп мост, който ще е вторият по големина след Дунав мост. Срокът за изпълнение на обекта е до 30 юни 2011 г. След приключването на проекта по тази железопътна линия ще могат да се движат 70 влака на ден /в момента те са до 52 на ден/, като скоростта на треновете ще бъде 160 – 200 км/ч.

След церемонията по първата копка министър Цветанов обяви, че България може да загуби от 40 до 70 млн. евро заради забавяне на ремонта на жп линията Пловдив-Свиленград в участъка от Първомай до Свиленград, който се изпълнява от италианската фирма „Асталди“. Парите за жп линията от Пловдив до Свиленград са по програма ИСПА, чийто финансов меморандум изтича в края на годината, теоретично не е възможно забавеното трасе да бъде приключено дотогава, каза Цветков. Министърът заяви, че ще се направи опит въпросните пропуснати ползи да бъдат компенсирани със средства от програма "Транспорт" на ЕС, по която се изгражда последният участък между Свиленград и турската граница. След официалнат част гостите се качиха на влакче с почерпка, което отпътува за Свиленград и Харманли.

Елена Михалева