23
Пет, Фев
26 Нови статии

Транспорт и туризъм
Инструменти
Шрифт

На 20-30 метра от сега съществуващия жп мост ще бъде изградено ново стоманено-бетонно съоръжение, което ще бъде най-голямото в България. Това съобщи Петър Дяков, директор на дирекция „Инфраструктурни проекти“ в Национална компания „Железопътна инфрастуктура“.

Сегашният мост на река Марица, който е с дължина около 460 метра, е строен преди доста години, състоянието му е незадоволително, скоростта по него е ограничена и не отговаря на параметрите на новата жп линия. Поради тази причина в проекта е включено изграждането на ново съоръжение, каза Дяков. По думите му общината е проявила интерес след демонтирането на релсите части от конструкцията на стария мост да бъдат оставени, за да може да се използват за преминаване на други съоръжения на комуналните инфраструктури.

Както е известно, ремонтът и модернизацията на жп-отсечката Свиленград – турска граница ще се изпълни от чешката компания „ОХЛ ЖС“. Договорът беше подписан тази година, започна да се изпълнява на 1 юли, очаква се строителните работи да стартират в началото на 2010 г., като трябва да приключат до средата на 2011 г., каза Дяков. Жп линията от Любимец до гара Свиленград пък ще се изгражда от италианската компания „Асталди“, която трябва да завърши строителството до края на 2011 г.

В момента скоростта на движението на пътническите влакове е максимално 100 км/ч и се извършва с дизелова тяга. След модернизацията на релсовия път се предвижда треновете с обикновени вагони да се движат със 160 км/ч. Композициите с т. нар. накланящи се кошове ще развиват до 200 км/ч. Това са влакове, които имат системи като махало в себе си, погасяващи страничното ускорение, така центробежната сила намалява и се повишава стабилността на влака, обясни Дяков. Той подчерта, че по новата отсечка няма да има жп прелези. Вместо тях ще бъдат изградени подлези или надлези, по които ще преминават МПС-тата, така ще отпадне опасността от катастрофи, уточни представителят на Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

Находището на блатно кокиче в защитената местност „Лозенски път“, през която ще преминава жп линията, няма да бъде засегнато, увери Дяков. Строителните работи ще се извършват прецизно и с налагане на много сериозни ограничения. Изготвена е екологична оценка, която е обсъдена с Министерството на околната среда. В проекта са предвидени необходимите мерки, които да позволят нормалното съществуване и развитие на блатното кокиче.

Елена МИХАЛЕВА