20
Съб, Юли
37 Нови статии

Транспорт и туризъм
Инструменти
Шрифт

Най-накрая завърши укрепването на свлачището при свиленградската местност „Якъка“, малко над гробищния парк. Вече е издадено разрешение за ползване, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Проектът е финансиран от Оперативна програма „Околна среда“, като стойността на ремонтите е 5,8 млн. лв. Изградена е укрепителна пилотно-анкерна конструкция за трайно стабилизиране на участъка. Отводняването на пътя е възстановено като са ремонтирани съществуващите съоръжения и са изградени нови отводнителни облицовани окопи и дренажна система. Отсечката е с нова пътна настилка, хоризонтална маркировка, пътни знаци и ограничителни системи за повишаване безопасността на движение.

Припомняме, че пътят бе затапен през април 2015 г., като движението бе пренасочено през обходен маршрут в непосредствена близост до компрометираното трасе. До крайната мярка се стигна заради свлачище. Вдясно от платното се намира дере, което при валежи се пълни с вода. Това най-вероятно при обилните дъждове през април 2015 г. е активизирало пропадането на 400 м от трасето.