17
Пон, Юни
27 Нови статии

Транспорт и туризъм
Инструменти
Шрифт

Десетки камиони и шофьори, пътуващи зад граница, излязоха днес предиобед на протест на автомагистрала „Марица“. Недоволните водачи се събраха на пътя малко преди ГКПП „Капитан Андреево“ в посока Хасково.

Протестиращите спираха за кратко движението, после пропускаха автомобилите, за да не се образуват големи задръствания. Подобни протести се провеждат и на други места в страната.

Коста Петков, който е шофьор от 40 години насам и един от протестиращите днес в района на пункта, сподели, цитиран от haskovo.live, че водачите са наказани по пътищата в България. Според него, ако исканията им не бъдат чути, много шофьори ще останат без работа, защото фирмите няма да имат такава. „Очаквам от тази държава да има покритие на труда ни, но с увеличението няма как да издържаме семействата и да си покриваме разходите ,никога не сме били в такова състояние, както сега, искат и да вдигат тол таксите”, коментира Петков.

Според Красимир Сираков пък, член на УС на Съюза на международните превозвачи, липсва диалог между бранша и правителството. “Нашият бранш прави много опити за овладяване на инфрацията. Нашите предложения са съвсем конструктивни – премахване на био съставката в дизеловото гориво, която противно на логиката повишава цената на дизела. Другото ни искане е да се намали или да се премахне напълно акциза, което също е начин за контрол на цената на горивото”, каза Сираков. Превозвачите искат и да има мораториум върху тол таксите. В Англия, например таксата бе премахната напълно, а в Испания, Франция и Белгия има частична субсидия, това е начин за овладяване на инфлацията, коментира още Сираков.

Протестиращите казват, че липсва диалог с правителството. По думите им, има организирана наказателна акция на ДАИ срещу транспортни фирми, изказващи своето мнение. Освен това, се правели и целенасочени проверки, на хора участващи в протестите, казва Красимир Сираков.