17
Пон, Юни
27 Нови статии

Транспорт и туризъм
Инструменти
Шрифт

Отсечката, водеща до митническото бюро, години наред бе истинско изпитание за преминаващите тирове

След като години наред улица „Д-р Петър Берон“ в свиленградския квартал „Капитан Петко войвода“, по-известен като „Гарата“, бе трудно проходима заради огромните дупки по нея, най-после бе даден старт на ремонта й.

Така кошмарната отсечка, водеща до митническото бюро, ще остане в миналото за 70-80 тежкотоварни камиони, които ежедневно преминават по нея. Многобройни бяха и случаите на претърпени аварии на тировете заради лошата настилка – пробити резервоари, счупени колела и брони и др., които предизвикваха гнева на шофьорите.

Дългата точно 347 метра улица е единствената, по която могат да преминат камионите, за да достигнат до митническото бюро. Преди няколко години бе въведена забрана те да преминават по другите улици след протести на жителите на квартала. Още тогава трябваше улицата да бъде реновирана от Общината, тъй като е в чертите на населеното място. Тогавашното местно ръководство обаче не намери пари, не положи и достатъчно усилия. От Министерството на финансите отпуснаха 200 хил. лв. за бетониране на подстъпите към митническия терминал, но улицата остана непипната.

Благоустрояването на разбитата улица сега стана възможно, след като през ноември м.г. правителството отпусна 523 890 лева на Община Свиленград за ремонта й. Целевите средства бяха получени след изготвянето на проект от Общината. В законоустановения срок бяха извършени технически процедури и обявена обществена поръчка, за да се избере фирмата-изпълнител, която е хасковската „Европът“.

Поради започващия ремонт отсечка бе затворена за движение в края на седмицата. Движението на тировете към митническото бюро е пренасочено по други улици в квартала.

Предвижда се до 2-3 месеца строителните дейности да приключат. СМ