29
Вт, Сеп
16 Нови статии

Интервю
Инструменти
Шрифт

-         Комисар Георгиев, търся ви по повод задържането на трети граничен полицай от ГКПП Капитан Петко войвода. Очертава се „епидемична“ обстановка тук, как си обяснявате това?

-         Ами очевидно тези наши служители са си помислили, че може всичко да се направи.

-         Нормално би било след първия арестуван другите да внимават, ако имат поне малко акъл?

-         За съжаление и аз така мисля.

-         Все пак това са стари служители, с опит...

-         Стари служители са и тримата, какво да ви кажа, човек като се самозабрави...

-         За сегашни или и за предишни нарушения се разследват?

-         Прокуратурата казва така: в условията на продължаващо престъпление. Това е в резултат на над двумесечна наша работа.

-         А по-назад във времето вършили ли са такива престъпления?

-         Ами сигурно, сега чак до там да не се връщам.

-         Не съм чувал на други гранични пунктове за толкова кратко време да бъдат задържани трима полицаи за едно и също престъпление. Прецедент ли е това?

-         Е, не в подобен порядък, но през последните шест месеца подобни случаи имахме на Кулата, както и на Илинден. Не са прецеденти, но такава последователност чак не бих казал. Но, общо взето, това са служители, които в съучастие с други лица, злоупотребяват с предоставените им права съобразно службата и вършат корупционни действия за собствен интерес.  Това няма да го допуснем, каквото и да ни коства.

-         Как ще се справите с възникналия кадрови проблем сега, щатовете и без туй не достигат на ГКПП Капитан Петко войвода“?

-         Ще се справим. Имаме подготвени служители. Ще командироваме, ще разместваме, имаме възможности за вътрешно маневриране, така че ще се справим, още повече, че не сме в най-активен сезон.

-         Какви други мерки смятате да предприемите?

-         Ние сме в процес на дисциплинарни производства по тези случаи, една от задачите на които е да се разкрият условията, действията... Сигурно ще имаме нещо, но не искам да се ангажирам предварително. Нека да си завършат по съответния ред, тъй като това са административни актове, които са обжалваеми, не искам с коментар да ги компрометирам.

-         Смятате ли  да извършите реорганизации, кадрови рокади тук, защото сигурно е налице и управленски проблем?

-         Бъдете сигурни, че всичко каквото трябва, ще го предприемем. Има образувана дисциплинарна проверка по отношение на общата дейност, която има конкретни задачи и вероятно в резултат на нея колегите, които проверяват, ще направят съответните изводи и препоръки, които ще се разгледат и в резултат на това ще предприемем действия  .....

-         Промените само граничния пункт ли ще засегнат или и ГПУ-то като цяло?

-         Не искам да се ангажирам. Проверката  не е завършена още, не съм чел документите, така че не е коректно..... Няма още нищо крайно решено, а, както казват хората, докато всичко не е решено, нищо не е решено.

-         Бихте ли посочили някакъв срок?

-         Да, мисля, че в рамките на месец март или най-късно до 15-и април. В момента предстоят шенгенски проверки. Другата седмица ще откриваме контактен център на Промахон, преминаваме на съвместен контрол с гърците на Промахон. Успоредно си вървят и всички други задачи. Така че въпросът не е само на желание, а на време.

Интервюто взе

по телефона: Николай Колев