19
Вт, Ян
16 Нови статии

Интервю
Инструменти
Шрифт

Съкращенията не са приключили, ще има още кадрови рокади

-        Г-н Марашев, близо месец, откакто седнахте отново на шефския стол. В какво състояние заварихте митницата след  2-годишно ваше отсъствие?

-        Има проблеми, които продължаваме да решаваме. Единият е с неприключената процедура по съкращенията в митницата. Другият проблем е, че нямаме достатъчно хора, за да попълним изцяло звената. Не ни достигат хората на ГКПП Капитан Андреево и в отделните сектори, най-вече сектор „Пътни такси и разрешителен режим“. Там имам свободни бройки за длъжността „контрольор“. Тъй като  не е приключила процедурата по съкращенията обаче не можем да обявим и проведем конкурс за назначаване на нови служители.

-        Процедурата по съкращенията не е приключила? Означава ли това, че още хора ще бъдат уволнени?

-        Имаме 16 човека с различни заболявания, за които Инспекцията по труда не е дала разрешение да бъдат съкратени. Така че на тяхно място може да бъдат уволнени други служители.

-        Кога трябва да стане това?

-        Процедурата малко е объркана...

-        В какъв смисъл?

-        В такъв, че са станали главни митнически специалисти...

-        Тези, болните ли?

-        Не, другите. Има извършено класиране на служителите, според което са определени 20 души за съкращение. След като Инспекцията по труда не е дала разрешение 16 от тях да бъдат уволнени, трябва да се тръгне нагоре по таблицата, както са подредени хората според събрания бал. Само че те са станали главни митнически специалисти и не можем да продължим процедурата...

-        Това означава ли, че те не могат да бъдат съкратени като главни митнически специалисти?

-        Според щатното разписание трябва да се редуцират старши митнически специалисти. След като обаче служителите са били повишени в ранг, няма как да ги съкратим. Сигурно ще трябва да се прави нова процедура.

-        След като започнахте работа още първата седмица направихте кадрови промени. Ще продължат ли рокадите?

-        Да. В момента чакаме да приключи процедурата по конкурентния подбор за длъжността „заместник-началник“ на митницата. След това може би ще се наложи да се проведе конкурс пак чрез конкурентен подбор за началник отдел и, ако се налага, за ръководител на сектор.

-        Има ли мераклии за поста зам.-началник на митницата? Колко молби са подадени досега?

-        От Свиленград досега няма подадени документи. По неофициална информация в управлението в София молби са депозирали 5 души, но те са хора извън системата на митниците. Комисията ще отсее дали ще бъдат допуснати.

-        Казусът с Ваня Цветкова за конфликт на интереси как се решава?

-        Ваня Цветкова вече не е заместник-началник. Тя беше с временна заповед и договорът й изтече.

-        Ако се стигне до положение, че тези, които са се кандидатирали, не отговарят на условията, ще се провали ли конкурсът?

-        Ако няма кандидати, отговарящи на изискванията, за зам.-началник ще се назначи служител от Митница Свиленград за период от 6 месеца и после ще се проведе нов конкурентен подбор.

-        Защо от свиленградската митница няма кандидати? Би трябвало да има хора, които да отговарят на условията и да могат да се състезават.

-        Длъжността си  доста отговорна, така че едва ли можем да очакваме толкова много кандидати от самата система на митниците, които знаят за какво става въпрос. Работата никак не е лека, много е. Така че аз по начало не очаквах някакъв голям наплив от желаещи, но така или иначе това е процедурата.

-        Няма ли да бъде по-добре за ведомството, пък и за вас лично, човек от нашата митници да заеме поста зам. - началник?

-        Не мога да накарам никого насила да стане мой заместник. Освен подготовка, освен знания, трябва и желание, защото работата е трудна, има си много изисквания, отговорности... Не е лесно.

-        Не е лесно, но тук подходящ човек няма ли?

-        Естествено, че има подготвени хора и ако сега се провали конкурсът, аз ще  предложа на ръководството на Агенция „Митници“ някой от тях да изпълнява временно длъжността.

-        Възможно ли е на Ваня Цветкова да бъде удължен договорът?

-        Мисля, че не е удачен вариант точно заради конфликта на интереси, а пък и тя самата не желае да изпада в такава деликатна ситуация. Все пак законът е категоричен. Иначе към Цветкова нямам никакви претенции, доволен съм много от нейната работа, както и предишното ръководство.

-        Конфликтът на интереси ли е причината вашият братовчед Григор Калбурджиев да бъде преместен на работа в ГКПП Лесово?

-        В работата ни неминуемо щеше да се появи конфликт на интереси, понеже аз съм му контролиращ ръководител и когато се поставят оценки аз ги подписвам. Законът не разрешава подобна йерархична връзка и Григор подаде молба за преместване в Митница Бургас, която беше удовлетворена, и от 19 юли работи като инспектор на ГКПП Лесово.

-        Споменахте за проблемите с недостига на служители, особено на ГКПП Капитан Андреево. Какви мерки предприемате, особено сега, в летния период, когато движението е най-натоварено. Как ще окомплектовате състава?

-        Направили сме график за отпуските и сме ги ограничили до минимум. От 1 август сигурно пак ще има ротация, ще се опитам да пратя още няколко човека да попълнят смените на Капитан Андреево. Но за „Пътни такси и разрешителен режим“ не виждам как ще се оправим, ако не бъде обявен конкурс и не бъдан назначени поне още 5 човека. В този сектор свободните бройки са 17. Съдът върна на работа няколко от съкратените в края на м. г., двама вече започнаха, очакваме и други да бъдат възстановени. На гръцкия пункт на кантара трябва да работят 12 души, а те в момента са 8 – 1 човек поема две работни места. На Капитан Андреево сме дали от смените хора, които да попълнят сектора, така също има и технически сътрудници, които преминаха курс на обучение и ги прехвърлихме там на работа. От митничарите пък трима  издържаха тест в София и официално минаха в „Пътни такси“, други четирима бяха обучени и също работят вече там.

-        Мотивирани ли са вашите подчинени  в момента да работят? Какво е средното възнаграждение в митницата?

-        Аз мисля, че  митническите служители имат достатъчно мотиви да работят, и то съвестно. В момента, след последното увеличение през март т. г., средната работна заплата в митницата е 850 лева. Средното възнаграждение на държавните служители е 1010 лв, а на работещите по трудови правоотношения – 730 лв. Отделно митничарите получават два вида премии. Всяко тримесечие вземат по една брутна заплата това е допълнително материално стимулиране, което се дава на всички служители. Другите премии са по Наредба № 5 за постигнати съществени резултати в работата.Право на тях имат само заслужилите – пресекли контрабанда, съставили актове за нарушения и т. н. През второто тримесечие на тази година по Наредба № 5 са раздадени 31 300 лв. в тукашната митница. Най-високата сума – 1 500 лв., е получена от един митнически инспектор. Разхвърляно по месеци, това прави по още 500 лв. върху заплатата. Така че финансов стимул за работа служителите имат, остава да си я вършат съвестно. Аз не знам в Свиленград да има толкова много хора със заплата 1 000 лв.

-        Доволен ли сте от икономическите резултати, от приходите, от борбата срещу контрабандата за последния месец?

-        В борбата срещу контрабандата според мен може да се постигне още, и то доста, като си спомням в миналото какви резултати имахме в това отношение. Поставил съм задачите на съответните отдели и сектори и очаквам  резултати от тях. Продължаваме си борбата с контрабандата на цигари, но в момента не виждам някакъв друг по-сериозен акт за извършено нарушение. Знам, че служителите могат и ще настоявам да дадат от себе си най-доброто, на което са способни. В свиленградската митница има хора, които във времето са се доказали като много добри откриватели и ще очаквам от тях пак да го покажат.

-        След последната акция на ГДБОП на ГКПП Капитан Андреево какъв е ефектът? Стресирани ли са служителите, или пак се вземат бакшиши?

-        Ефекта ще видим в бъдеще, времето ще покаже. След операцията, която бе проведена, имах лична среща с всички смени от Капитан Андреево и лично аз им обясних, че такова нещо няма да се допуска, пари няма да се събират – нито за мен, нито за Агенция „Митници“, нито за когото и да било. Единственото, което се иска от тях, е да работят, и то съвестно, и да си изпълняват задълженията. Казах им, че операциите няма да спрат, а ще продължат, че и аз ще ги проверявам и тези практики трябва да бъдат спрени. И ако чуя, има такова нещо, служителят, които си е позволил да поиска и да вземе пари, дори само едно евро да е, ще си замине веднага от работа. При положение че са им вдигнати заплатите, че им се дава допълнително материално стимулиране, че имат възможност и се поощряват финансово за постигнати добри резултати да ходиш да рекетираш пътниците – това на една външна граница на Европейския съюз по никакъв начин не трябва да се допуска и аз няма да го допусна.

-        Говори се, че имало изградена схема за събирането на пари и съответно за предаването им нагоре.

-        Възможно е, но аз нямам информация и не мога да коментирам. Говори се, че са се събирали пари. Даже сега чух коментари от рода на „Марашев като им забранил да вземат, той какво ще получи в края на месеца“. Аз директно казах на колегите: Пари не съм вземал от никого никога и няма да взема. Пари не съм събирал и няма да събирам. Шест години се говореше, че тарифата ми за назначение на митничар е 25 000 долара, а аз 6 години не назначих нито един човек.

-        Спокоен ли сте за мястото си?

-        Аз никога не съм се притеснявал за мястото си и винаги съм казвал, че няма никакво значение дали ще съм тук 6 месеца или 6 години. Дори за един ден да е, но искам да се работи така, както трябва.

-        Говори се, че някои влиятелни в момента хора не приемат много добре вашето завръщане... Очаквате ли удари?

-        Удари винаги е имало и сега очаквам, но това не ме притеснява. Обиден беше начинът, по който ме уволниха. Спокойно можеха да кажат, че в момента не им трябвам и да си подам молбата за преназначаване на някаква длъжност и аз щях да го направя. Нямаше нужда да ме уволняват.

Интервюто взе:

Николай КОЛЕВ