25
Пет, Сеп
10 Нови статии

Интервю
Инструменти
Шрифт

tekelievНяма данни временно пребиваващи от Северна България да се занимават с незаконна дейност

В миналия си брой вестник „Старият мост“ публикува някои по-важни данни от отчета за 2011 г. на Районното управление на полицията /РУП/. Направи впечатление сравнително ниският процент на разкриваемост – 39 %. Интерес представляват също състоянието на битовата и детската престъпност, наркоразпространението и др. По този повод потърсихме за интервю гл. инспектор Красен Текелиев, началник на РУП.

Г-н Текелиев, през миналата година разкриваемостта на престъпленията е едва 39 %, почти двойно по-ниска, отколкото през предходната 2010 г. На какво се дължи това?

Основно на факта, че през 2010 г. случаите на задържани на границата по чл.279 и чл. 280 от НК се работеха от нас. До 2011 г. всички разследващи полицаи бяха към районното управление, граничните поделения нямаха. Тъй като при този вид престъпления извършителят е заловен веднага, всяко от тях се води за разкрито. Това от своя страна пък вдига общия процент на разкриваемост. От началото на февруари 2011 г. разследващите полицаи се върнаха обратно в Гранична полиция и вече отчетите за преминаващите нелегално държавната граница се вадят там. Затова през миналата година ние отчитаме 39 % разкриваемост за разлика от предходната, когато тя е била около 64%.

Все пак разкрито е едно от три престъпления, не е ли твърде нисък този процент ?

Това са реалностите. Свиленградското управление на полицията е в процентната разкриваемост на областната дирекция, а най-вероятно и на страната. Иначе тук завеждаме абсолютно всичко. Например баба се оплакала, че са й изчезнали 4 кокошки. Ние завеждаме сигнала като преписка, изпращаме го в прокуратурата...

Има обаче пострадали граждани, които не пускат жалби...

Дойде ли при нас, завеждаме сигнала. Няма случай да не регистрираме жалба заради постигането на по-висок процент разкриваемост. Това го гарантирам.

Няма ли други причини за ниската разкриваемост?

През миналата година в Криминална полиция имаше недокомплект. Отскоро са назначени още двама служители чрез вътрешен конкурс. Единият дойде от Гранична полиция, другият- от Охранителна. Вече има и нов служител в Икономическа полиция. Имаме нужда от още служители, но трябва да се проведат конкурси. Недостигът на кадри обаче не е основната причина. Главната е, че се завеждат всички сигнали за престъпления, много от които са изключително трудни за разкриване.

Прави впечатление, че е по-висок броят на кражбите и измамите в сравнение с предходната година.

Да, но разликата не е толкова голяма. В замяна на това грабежите са намалели и повечето се разкриват, тежките престъпления също. Има едно убийство, което е разкрито.

Но расте дребната, битовата престъпност, като тази тенденция продължава.

Кражбите се дължат на състоянието на част от населението, както в икономическо, така и в социално отношение. Това е основната причина за извършването на този род престъпления, свързани най-често с кражбата на черни и цветни метали.

Двойно са намалели престъпленията, свързани с наркотици. Да не би в Свиленград дрогата вече да не е на мода?

Да, двойно е намалението, като за 2011 г. нямаме случай на наркоразпространение, а само за държане на наркотични вещества. През 2010 г. имахме няколко случая на задържани наркоразпространители, които получиха осъдителни присъди.

Може ли да се каже, че полицията се е справила с наркодилърите тук?

Може да се каже и вече наркозависимите са принудени, след като няма тук кой да им предложи дрога, да търсят извън региона. Превенцията спрямо този вид престъпност също изигра важна роля, беше създадено и сдружение „Майки срещу дрогата“.

При малолетните и непълнолетните нарушители също има спад.

При операциите, които правехме през 2010 г., доста заведения бяха санкционирани, и то със сериозни глоби – от 2 000 до 5 000 лв. Нощните заведения вече се съобразяват и не допускат малолетни и непълнолетни. Дори към този момент реално се наблюдава още по-голям спад в регистрираната престъпност спрямо миналата година.

По селата хората се оплакват, че често къщите им са обект на кражби, тъй като рядко патрулират полицаи там.

В тъмната част на денонощието имаме съвместни наряди с граничарите по турското и гръцкото направление. Районните инспектори посещават селата периодично, но не са всеки ден там, защото няма такава възможност. Не може един районен инспектор да е едновременно в няколко села, защото отговаря за 4-5. Но при подаден сигнал отиваме по всяко време.

Кой трябва да се грижи за опазването на земеделските имоти? Много собственици се оплакват, че насажденията им са постоянно обект на кражби, но никой не взема мерки.

При прибирането на селскостопанската продукция даваме усилени наряди за опазването й, но нямаме физическа възможност за 24-часов контрол на цялата територия в двете общини – Свиленград и Любимец. Ако има конкретен сигнал, реагираме веднага. Преди няколко дни например получихме обаждане, че група лица разбиват циментови колове в лозови масиви в землището на с. Момково. Отидохме на място и заловихме извършителите – 6 души с два авмтомобила. Образувахме преписка, която ще бъде внесена в прокуратурата.

Наблюдава се известно текучество в районното управление на полицията. Някои от служителите предпочитат да бъдат пренасочени към Гранична полиция, към Пожарната. На какво се дължи това?

Личен избор на всеки. Това текучество е както от нас към Гранична полиция и Пожарната, така и в обратна посока. Овакантените в РУП места се заемат почти веднага от служители, които идват от Гранична полиция.

В момента имате ли кадрови проблеми?

Има вакантни места, но правим всичко възможно да ги запълваме.

Назначен ли е вече нов зам.-началник?

Очакваме, за момента няма.

Въпрос, който вълнува много свиленградчани е, че има доста заселили се от Североизточна България и най-вече от Разградска област. Хората се интересуват каква е целта на пребиваването на тези хора тук, с какво се занимават, какво работят. Прави впечатление, че много от автомобилите с регистрационни номера „РР“ са луксозни и от висок клас.

По наша линия се правят периодично проверки на лицата, които пребивават на територията на общината. Проверяваме основно за адресна регистрация. Нямаме данни тези лица, които идват от вътрешността на страната, да осъществяват някаква престъпна дейност тук.

Все пак с какво се занимават?

Дават различни обяснения. Че пътуват в чужбина, занимават се с някакъв вид търговия. Общо взето такива са обясненията.

Имате ли данни за съмнителна дейност?

Ако имаме данни, бихме взели мерки. За момента нямаме сведения тези лица да се занимават с някакъв вид престъпен бизнес на територията на общината.

А в Турция и Гърция, където често пътуват? Говори се, че вършат измами, от вашите колеги там не сте ли получили някаква информация?

При нас поне не е постъпвала такава информация.

Имате ли представа като брой колко са приблизително?

Не мога да кажа. Постоянно има текучество.

Между другото, били добре „въоръжени“ с компютри, лаптопи.

Нормално е на сегашното време всеки да има компютър.

Зависи за какво го използва.

Да. За този род престъпления компетентни са други служби. Ние тук нямаме тази компетентност.

Интервюто взе: Николай Колев