05
Съб, Дек
22 Нови статии

Интервю
Инструменти
Шрифт
vaskoС някои дейности по европейски проекти се заробваме. Паркингите в Свиленград трябва да се отдадат на концесия
 
Васко Василев е общински съветник от листата на РЗС. По време на приемането на Бюджет 2015 на община Свиленград единствено той от общо 16 съветници гласува „въздържал се“. В интервю за „Старият мост“ Василев разясни решението си, като посочи, че по някои от перата в разходната част на новата финансова рамка нямало достатъчно яснота . Ето какво още каза:
 
 • Г-н Василев, при приемането на Бюджет 2015 на община Свиленград единствено Вие от всички общински съветници гласувахте „въздържал се“. Защо?

 • В бюджета за 2015 г. има едно перо 5100 – Ремонт на дълготрайни материални активи, което не ми стана ясно какво е. В него са залегнали 4 926 475 лв. Второ – в новата финансова рамка има отделени 3 575 лв., които са за ученически почивни лагери. Попитах в общината за какви лагери става въпрос. Отговориха ми, че в Обзор имало някакво имущество, което се пазело. За какво имущество иде реч също не знам. Другото перо – приют за безстопанствени животни - 4 хил. лв. Някъде в Свиленград да знаете да има такъв приют? Питах и ми бе отговорено, че старозагорска фирма идвала тук и ловяла бездомни животни. Къде ги лови и къде ги кара също не знам! Няма кой да обясни. Ето затова гласувах „въздържал се“. Няма достатъчно яснота къде и как се изразходват парите.

 • В предварителния ни разговор засегнахме темата за даренията на фирми към общината...

 • По този въпрос също има доста неясноти и въпроси. Кой как дарява, през кого минават парите, как се ползват средствата... не знам. Може да питате и други общински съветници дали са наясно, или не. Изпратих запитване за дарение на казино „Пегасус“ в размер на 3 хил. лв. във връзка с паркоместата пред сградата. От общината ми върнаха протокол, подписан от кмета Георги Манолов, за ползване на средствата. От него е видно, че фирми са дарили общо 16 хил. лв., които ще бъдат дадени за строителни работи в котелно помещение на „Медицински център 1“ (б. ред. поликлиниката). Би следвало обаче не кметът, а ОбС-Свиленград да приеме сумата и да я разпредели по молба на градоначалника, което не е спазено.

 • Колко запитвания и докладни сте внесли в ОбА?

 • Доста са и ще продължавам. В нашия град могат да постъпят много допълнителни финансови средства. Имам идея и евентуално ще направя предложение в края на мандата паркингите в Свиленград да бъдат дадени на концесия. Може би сме единствената община, която не получава пари по това направление. Ако паркингите бъдат отдадени на концесия, общината няма да влага никакви средства и усилия и ще получава приходи от това. Също така ще има някакъв контрол, а не както е сега. Ще се намали и притокът на автомобили в центъра. Внесъл съм докладна записка до председателя на ОбС във връзка с организиране на паркирането и регулиране на движението в Свиленград, на която все още нямам отговор. По време на една от комисиите по безопасност на движението в Свиленград, на която съм член, предложих движението да се реорганизира. Мотивирах се с това, че с увеличаване на автомобилите тук се създават по-големи конфликтни точки, ограничава се видимостта по кръстовищата. Беше ми заявено, че така е по план. Този план, който е правен на времето, търпи развитие. Предложих да се организира Кръгла маса с участието на комисията по безопасност на движението и всички автоинструктори, за да се поправят нещата. Не както е в момента - на всяко кръстовище да няма видимост. Другото по-фрапиращо е, че по наредба на общината се слагат фишове за неправилно паркиране в града – 20 лв. На шофьора, чиято кола е регистрирана в местната данъчна служба, сумата ще бъде удържана. Когато обаче автомобилът е разградски, например, глобата не може да бъде прибрана. Няма кой да направи връзка с община Разград на нарушителя да се вземат парите от санкцията и да се внесат тук. Получава се така, че ние глобяваме местните граждани, а на приходящите само слагаме фиша, той ни се изсмива в лицето и си тръгва. Друг е въпросът, че полицаите нямат право да глобяват по искане на общината, защото спирането и паркирането на неправилните места се наказва по Закон за движението по улиците и пътищата, а не с общинска наредба. По закон глобата е 50 лв. и отнемане на 5 контролни точки от талона. Не може с наредба да отмениш закона и да вмениш 20 лв. санкция. Аз ще дойда да крада от дома ти, но няма да ме осъдят на 5 г. затвор, защото например общината е определила с наредба наказанието да е 50 лв. Не упреквам никого, но нещата трябва да бъдат решени в правилната насока.

 • Като заговорихме за глобите при паркиране, преди няколко месеца много шофьори изреваха, че са отнесли санкция за неправилно спиране пред поликлиниката...

 • За изграждане на паркинг пред поликлиниката също съм внесъл предложение в ОбС. Не съществува такъв град в България, в който пред здравно заведение да няма къде да спреш. Представете си този човек, който е на хемодиализа! Много пъти разговарях с общински съветници, ръководството на общината, но всеки си мълчи. Дори с председателя на ОбС – Георги Еленков, ходихме, оглеждахме, но работата се замълча. В докладната предложих бившите гаражи на линейките на гърба на сградата да се преустроят в закрит паркинг. Така гражданите ще имат достъп и до поликлиниката, и до центъра по хемодиализа. Отговориха ми, че това е залегнало в Бюджет 2015, за което са отделени 20 хил. лв.

 • Не се ли страхувате да търсите отговори от общината за нещата, които ви се струват нередни?

 • Не. Станал съм общински съветник, защото граждани са ми гласували доверие. Длъжен съм да защитавам правата им и да търся отговори. Те питат мен и аз трябва да мога да им дам адекватен отговор. Който се страхува от мечки, да не ходи в гората.

 • Различни са мненията за това, което се прави в града ни по европейски програми. Някои са положителни, а други не чак толкова. Какво мислите Вие?

 • Пред мнозина съм казвал, че не се страхувам от руски, турски, гръцки и др. капитал, който ще влезе в България. Инвеститорите идват тук, ще си плащат данъци, застраховки, осигуровки и т. н. Ще създадат и допълнителни работни места. Страхувам се от някои дейности, реализирани по европейски проекти, които ни заробват. Всички, например, се радваме, че в Свиленград бе построена модерна спортна зала. Лошо няма, хубаво е, но знаете ли колко са разходите по нея на година? Няма да ви кажа, питайте в общината колко пари дават за парно отопление, работна ръка, поддръжка и т. н. Кой ги плаща тези разходи? Община Свиленград. Вярно е, направихме пречиствателна станция, което е отлично. Но тя остана собственост на общината, а не на ВиК. Кой плаща заплатите за четирите работни места там? Общината. Мостът на жп-то, който пак е общински. Кой го охранява? Общината. Сто градинки - колко работни места, колко вода, колко ток, бензин. Кой го плаща? Общината. През 2014 г. повишихме данъците с 10 %, догодина най-вероятно ще ги вдигнем с още. Защото в Свиленград няма работещи фирми, няма инвеститори. Общината трябва да предразположи бизнеса към инвестиции. Това и още много други са нещата, които ме вълнуват и за които няма да спра да търся отговори, предполагам и всички жители на Свиленград.

Интервюто взе: Диляна ЦВЕТКОВА