27
Сря, Окт
18 Нови статии

Интервю
Инструменти
Шрифт
mirkovvvvvНачалникът на свиленградската митница Юлиян Мирков: Не се предвиждат структурни и кадрови промени
 
Слух, че предстоят драстични уволнения в митницата, упорито се разпространява в Свиленград. Говори се, че вече е готов списъкът с имената на поне 50 нарочени за махане служители. Документът дори бил видян черно на бяло от действащи митничари. Каква е истината, попита „Старият мост“ началника на свиленградската митница Юлиян Мирков.
  • Г-н Мирков, има ли такъв списък?

  • За пореден път в последните няколко месеца се налага да отговарям на въпроси, свързани с разпространявани в Свиленград слухове, интерпретиращи дейността на Митница Свиленград и работата на служителите й. Категорично мога да заявя, че не са изготвяни списъци, които да бъдат представени пред ръководството на агенцията с цел извършване на съкращения или каквито и да било структурни промени.

  • Все пак, предстоят ли структурни и кадрови промени в Митница Свиленград?

  • Отговорът на този въпрос беше ясно даден от ръководството на Агенция „Митници“ по повод на слуховете, които се разпространяваха и в навечерието на местните избори. Считам за важно отново да отбележа, че подхранването и разпространяването на подобен род информация силно демотивира служителите на митницата и вреди на работата им.

Към днешна дата има много по-важни действия, които администрацията е предприела като мерки, резултатите от които са видими и за които следва да говорим и обсъждаме, вместо да коментираме слухове. В предишни наши разговори Ви бях казал, че редовно анализирам резултатите, както от своите действия, така и от действията на служителите, които ръководя. В тази връзка хубаво би било читателите на „Старият мост“ да знаят, например, че въпреки засиления контрол, благодарение на приоритетните инвестиции, които ръководството на Агенция „Митници“ осигурява, както и заради повишената ефективност на работата на личния състав, пропускателната способност на ГКПП Капитан Андрееево се е увеличила. Вашите читатели знаят, че с цел недопускане на миграционен натиск е засилен контролът на входящия тежък трафик, както по отношение на физическия, така и по отношение на рентгеновия контрол. На трасето денонощно функционират две рентгенови системи, през които преминава целият трафик от хладилни камиони. Това стана възможно след реновиране и обособяване на рентгенова площадка, която е единствена по рода си в страната. На изходящото трасе на товарния трафик бяха пуснати в експлоатация два нови кантара, които измерват натоварването в динамичен режим на работа, като вследствие на тази инвестиция и преструктуриране на работата на нашите служители успяхме да достигнем пропускателна възможност от над 500 товарни превозни средства в рамките на 12 часа, т.е. за една работна смяна на митническите служители. Сами разбирате какъв огромен обем от работа представлява обработката на повече от 1000 превозни средства в рамките на 24 часа, и то само в едната от двете посоки на движение.
  • Приключва обучението на новоназначените служители след последния конкурс. Кога ще заемат работните си места и на какви позиции ще бъдат разпределени?

  • Веднага след като положат успешно финалния изпит в Националния учебен център на Агенция „Митници“ на 25 и 26 ноември, 16 новоназначени след предпоследния конкурс служители ще преминат и през вече проверения и доказано работещ модел на практическо обучение и въвеждане в работната среда на Митнически пункт Капитан Андреево. Те отново ще бъдат прикрепени към така наречените наставници, които вече имат опит с работата с предишните новоназначени служители. Опитът показа, че това е един работещ модел, който даде добри резултати и затова отново ще бъде приложен. Обучават се още петима нови, но те ще започнат работа идната година.

  • Какъв е общият брой на новопостъпилите служители?

  • Всички виждат, че митническата администрация е една отворена система за млади и добре образовани хора, които имат желание за професионална реализация като митнически инспектори. Само за тази година над 30 са новопостъпилите след конкурс.

Интервюто взе: Николай КОЛЕВ