02
Сря, Дек
21 Нови статии

Интервю
Инструменти
Шрифт

Няма да ставам зам.областен управител, избирам бизнеса

 

Велик Димитров, който от 4 години живее в с. Овощник, Казанлъшко, миналата седмица бе номиниран за заместник областен управител на Стара Загора, за което „Старият мост“ писа. Преди това той развиваше бизнес в Свиленград, негова собственост бе фабрика „Коприна“, която през 2003 г. му бе отнета при неясни и спорни обстоятелства.

В момента Вичо, както го знаят свиленградчани, е собственик на най-големия аквапарк в страната, разположен на площ от 22 декара на 4 км от Казанлък. Издигането на кандидатурата му за вицегубернатор стана повод да го потърсим за интервю. Срещата ни се състоя на негов терен – в аквапарка, което е наистина едно уникално съоръжение.

-         Вичо, нали не възразяваш така да се обръщам към теб, познаваме се отдавна...

-         Да, разбира се.

-         Отдавна се занимаваш с бизнес, може ли да се каже, че вече се ориентираш към политиката - според  появилите се информации си станал председател на ГЕРБ в Казанлък?

-         Не съм председател на ГЕРБ в Казанлък, а председател на ГЕРБ-предприемачи.

-         От кога членуваш в тази партия?

-         От миналата година.

-         Преди това членувал ли си в друга партия? Някои те свързват  със СДС на времето, после с НДСВ...

-         Глупости... Никога досега не съм членувал в партия. При нас, хората, които се занимаваме с по-голям бизнес, партиите винаги са идвали, наближат ли избори. Идват и почват да се молят – дай пари...Кой ли не ни е търсил. Но аз никога досега не съм се занимавал с политика. Никога!

-         Сега защо реши да се занимаваш?

-         Бях поканен, а и защото смятам, че трябва да се промени нещо в държавата. Така повече не може да продължава. Младите хора бягат от родината си. Аз искам моите деца да останат и да живеят тук, а не да се превръщат в имигранти. Виждам в ГЕРБ алтернативата и това ме мотивира да стана член. Правихме много сериозни мероприятия по време на изборите в нашия регион, помагах с всичко.

-         Наскоро бе номиниран за зам.-областен управител на Стара Загора, за което „Старият мост“ писа. Как се стигна до издигането на кандидатурата ти?

-         Самата номинация стана на областно събрание в Стара Загора. Аз не присъствах на събранието. Издигнати са били 11 кандидатури. Провело се е поименно гласуване , като  за мен са гласували  най-много. Затова всички бяха убедени, че единият от сигурните зам.-областни управители ще бъда аз. По-късно им казвам, а бе, хора, нали първо трябва да ме питате, искам ли, не искам ли, а после да ме предлагате.

-         Да не би да си решил да си направиш отвод?

-         Категорично да. Основната причина е, че не може да се занимаваш и с политика, и с бизнес. Трябва или едното да правиш, или другото. Бизнесът може да помага на политиката, и обратно, но когато се заемеш сериозно с такава работа, трябва да се отдадеш изцяло на нея. В тази връзка предложих Галя Стоянова, която е секретар на община Казанлък и наш представител на ГЕРБ, да заеме поста зам.-областен управител. Мисля, че тя  е достоен човек за тази работа, добър администратор. Не че аз не бих вършил тази работа, но трябва да не се занимавам с друго.

-         Категоричен си?

-         Абсолютно съм категоричен, че не искам да ставам зам.-областен. Много разговори сме водили на тези тема, навиват ме, дори половината Казанлък вече мисли, че съм назначен, но наистина не желая. Моето единствено желание е да има зам.-областен управител от Казанлък и за това лобирам. В момента борбата не е между мен и Галя, както се коментира, а да имаме човек от общината в областната управа.

-         Каза, че предпочиташ да се занимаваш с бизнес, от колко време си на частния фронт?

-         От 1987 г., от Бай Тошово време.

-         Добре познат си в Свиленград, развиваше сериозен бизнес там, беше собственик на най-голямото промишлено предприятие - „Коприна“...

-         И продължавам да съм изпълнителен директор на „Коприна“, ако влезеш в ДАКСИ ще видиш, че моето име фигурира там...

-         „Коприна“ не е загубена за теб, така ли?

-         Водят се дела в момента. Красимир Дачев /б.а.- който сега притежава фабриката/ посредством неговите партийни другари досега успява да ги отлага и да няма решение.

-         В момента „Каприна“ чия собственост е, според теб?

-         Акционерно дружество „Коприна“ е мое, продължава да е моя собственост, но поради далаверите, които направиха, е обявена в несъстоятелност. Дачев препродаде активи на себе си, на друга фирма, за да могат да се загубят следите и т.н...

-         Ако делата приключат благоприятно за теб, смяташ ли да се върнеш и отново да развиваш този бизнес в Свиленград?

-         Според мене тази фабрика няма бъдеще,тъй като много отдавна паднаха китайските квоти за Европа и в момента текстилната промишленост в цяла Европа е умряла.

-         Свиленград затворена страница ли е за тебе?

-         Да, категорично.

-         Не смяташ да се връщаш?

-         Нямам никакво намерение. Така се стекоха обстоятелствата тогава, че съм обиден и на полиция, и на администрация. Те повярваха на един тъп шоп.

-         Сега си установен в Овощник, притежаваш най-големия аквапарк в България, как се роди идеята за него?

-         Идеята се роди още през 2001 г. На следващата година купих терена и сключих концесионен договор с общината за ползването на минералния извор. Строителството започна един месец след като изиграха номера с „Коприна“  през 2003 г., а откриването стана преди три години.

-         Аквапаркът наистина е едно уникално съоръжение, какво предлагате на клиентите си?

-         Аквапаркът е на площ от 22 декара и разполага с три басейна с минерална вода единият с изкуствени вълни, водна пързалка, три снек-бара, дискотека за над 1500 посетители, над 1800 шезлонга, кабинети за масажи, рехабилитация, голям паркинг и др. Персоналът наброява повече от 60 души. Водата е с уникални свойства. Извира от 588 м дълбочина при температура 57 градуса, затова се налага да я охлаждаме.

-         Има ли достатъчно клиенти?

-         Пълно е, особено в почивните дни тук идват близо 1600-1800  души от цялата страна, като най-много са от Стара Загора.

-         Свиленградчани идват ли?

-         Да, много често.

-         Каква е инвестицията, ако не е тайна?

-         Над 10 милиона лева.

-         Допълнителни инвестиции придвиждаш ли?

-         Да, отсреща съм купил  терен, където ще бъде изграден голям хотел, ща преминем на целогодишен режим на работа с балнеолечение, с покрити басейни и  др.

-         Кога се очаква да стане това?

-         В близките 2-3 години.

-         В този бизнес ли ще се концентрираш?

-         Да, в туристическия.

-         А как виждаш почтения бизнес в България, има ли почва за неговото развитие?

-         Досега бизнесът беше много труден от гледна точка на това, че винаги е бил зависим политически. Да се надяваме, че вече няма да е така. За съжаление, в момента се намираме в икономическа криза, но мисля, че максимум до две години ще се излезе от това положение в България.

-         Всъщност, как се озова в Овощник?

-         Жена ми е оттук.

-         Напълно ли прекъсна връзката със Свиленград?

-         В Свиленград имам много приятели, виждаме се, но нямам никакво намерение да се връщам. Според мен Свиленград в скоро време ще стане проблемен град - от икономическа гледна точка. Това, което беше досега, вече няма да го има. Свиленград няма промишленост и как ще преживяват там тези хора, не знам...

-         В личен план нещо ново?

-         Тази година ми се случиха само хубави работи. Дъщеря ми беше абитуриентка, приеха я в хранително-вкусовия институт в Пловдив „туризъм“ . Синът ми Пламен, който всъщност е основният акционер в аквапарка и изпълнителен директор на дружеството, се ожени, правихме сватба, след това се роди внучето ми, казва се Велик...

Разговора води: Николай Колев