02
Сря, Дек
21 Нови статии

Интервю
Инструменти
Шрифт

Младият шахматен талант на Свиленград Сашо Андреев е сред деветте най-добри състезатели в Европа. На първенството на Стария континент, провело се в италианския град Фермо, по брой спечелени точки той раздели 4-9 място с още пет състезатели и бе класиран девети само по допълнителни показатели, за което „Старият мост“ писа. След като се върна от Италия, Сашо разказа за участието си на европейското пред „Старият мост“.

 

-         Сашо, на европейското първенство по класически шах ти постигна поредния си успех. Какви бяха първоначалните ти очаквания и доволен ли си от представянето си?

-         Доволен съм от постигнатото, даже много. Очаквах да се наредя някъде между 10-о и 20-о място, а станах девети. Това е най-големият ми успех по класически шах от четирите ми участия досега на европейско първенство. Постигнах най-доброто класиране сред 15-те състезатели, които представяха България в различните възрастови групи. Освен това само от европейското първенство елото ми се повиши с 32,5. Никой от другите шахматисти не успя да увеличи коефицента си с толкова много.

-         От девет партии ти загуби само две, една завърши реми, а останалите спечели. Кои двубои бяха най-трудни за теб?

-         Трудно ми беше в първи кръг. Тогава противник ми беше Нилс Гранделиус от Швеция, който е международен майстор. Той беше с най-високо ело от всички състезатели в нашата група до 16 години. Тази партия беше една от тези, които загубих. Другата ми загуба беше в петия кръг, когато имах за съперник представител на Испания. Бях в спечелена позиция, но допуснах грешка, защото нямах много време и недогледах. Трябваше да взема с друга фигура. След този грешен ход от моя страна загубих бързо. Реми направих срещу един грузинец. Последните четири партии ми бяха много лесни.

-         Натоварена ли беше програмата на първенството?

-         На ден играехме по една партия. Някои от двубоите продължаваха по 5 часа. Но имаше и време за почивка. Имахме и един свободен ден. Тогава ни организираха екскурзия до Рим, който е на около 200 км от Фермо, където се проведе първенството. Разгледахме забележителностите, много ми хареса.

-         Сега какво ти предстои?

-         В момента си почивам. От една седмица не съм виждал шах. След това ще се подготвям за световното първенство, което ще се проведе от 21 до 31 октомври в Анталия, Турция.

-         Каква ще е целта ти там?

-         Да се класирам някъде между 10-о и 20-о място.

 

Въпросите зададе:

Елена МИХАЛЕВА