27
Сря, Ян
23 Нови статии

Интервю
Инструменти
Шрифт
Много е здравословно, че след 8 години във властта ДПС е в опозиция
 

-        Г-н Хусеин, вие бяхте делегат на Седмия конгрес на ДПС и чухте речта на председателя на партията. Смятате ли, че Доган наистина желае да се оттегли от лидерския пост?

-        Датата 12. 12. 2009 г. на която се състоя Седмата национална отчетно-изборна конференция на ДПС, не беше избрана случайно. Тя съвпада с 20-годишнината от създаването на самото Движение. В своята реч Ахмед Доган наблегна на развитието на ДПС от началото на проекта преди 20 години и очерта визията си за идващите две десетилетия. Казвайки, че идва време „родителят“ да се раздели с „рожбата, председателят имаше предвид, че рано или късно това ще се случи – след една, пет, двайсет години, без да заявява, че ще напусне. Този акцент в неговата реч обаче беше изваден от контекста и преекспониран в медиите. Аз мисля, че нито партията, нито структурите имат нужда от раздяла с лидера. „Рожбата“ не иска да се разделя с „родителя“ си.

-        Значи според вас не е моментът сега Доган да подаде оставка.

-        Убеден съм, че не е това моментът Доган да напусне, дори и в рамките на една година, както пишат медиите. Защото за да напусне Доган трябва нещо да е станало в партията, например да е претърпяла някакви катастрофални загуби в изборите и т. н. Нормално след 8-годишен период на управление ДПС да слезе от властта, да се изчисти, да се сниши. Както е и нормално да има упреци към Движението.

-        На конгреса гост беше Сергей Станишев...

-        Да, Станишев лично дойде, а НДСВ изпрати зам.-председателя си Илия Лингорски. Гости бяха още евродепутатът Греъм Уотсън и омбудсманът Гиньо Ганев, представители на Европейския либерален съюз и др., получихме поздравления от двама премиери на европейски държави.

-        А лидери на други български партии присъстваха ли?

-        Не, само Станишев.

-        Някои наблюдатели подозират задкулисна сделка с управляващите, т. е. с ГЕРБ, в момента. Имате ли това впечатление?

-        Задкулисни или предкулисни договорки, заигравки с ГЕРБ не подозирам да има. Ако следите историята на ДПС - партията никога не е била за такива публични изяви, за извличане на евтини дивиденти, критикувайки която и да е партия, която е на власт. Винаги е била конструктивна опозиция и мисля, че нейната позиция спрямо ГЕРБ не се различава от отношението към СДС и другите правителства, в които не е участвала. Ако това, което прави ГЕРБ, е в интерес на държавата, ние ще го подкрепяме.

-        Не е тайна, че и в Свиленград към ДПС гравитираха хора с чисто комерсиални интереси. Все още ли са при вас или вече се разбягаха, след като партията ви не е във властта? Става въпрос за гранични служители, държавни служители, бизнесмени...

-        Публична тайна е, че такъв кръг от хора има, не само в редиците на ДПС. Моето мнение е, че те са гравитирали около всички партии, управлявали досега. Нормално е тези хора да са били и при нас. Когато една партия е управляваща, тя е привлекателна. А тези хора имат уникален нюх да се ориентират в обстановката. В нашия малък град това прекрасно се знае. Знае се, че едни и същи служители заемат едни и същи хубави места в граничните служби...

-        С тези хора вече разделихте ли се?

-        Да. Не знам дали, напускайки ДПС, БСП, НДСВ, не са намерили убежище при новите управляващи.

-        Споменете някои имена от тези, които са били ревностни привърженици на ДПС, а сега са се отметнали.

-        Нека не изпадаме в толкова подробности. Всички знаят имената им. Но те не са били членове на ДПС, не са били в нашите редици. По-скоро са използвали името на ДПС, марката ДПС, за да извличат лични интереси.

-        Доста ли бяха?

-        Доста.

-        10 – 20?

-        Да не изпадаме в конкретика. Доста са.

-        Как смятате, по-добре ли е за ДПС сега, в тази ситуация – толкова хора са напуснали партията.

-        Напуснаха клиентелистите. Нашият лидер в речта си на конференцията каза: „Благодаря на Всевишния, че ни изпрати в опозиция, за да можем да се приземим и изчистим.“ С тези прости думи той даде отговор на много въпроси. Много е здравословно една партия, която е била 8 години във властта, да излезе от управлението. Ние, макар и малцинство в предишното правителство, обрахме едва ли не всички негативи.

-        Това не се ли отрази негативно на финансовото състояние на партията? Откъде получавате приходи за организационна дейност? Хората, които финансираха проявите на ДПС вече не са при вас.

-        Пълна заблуда е, че са финансирали партията. По-скоро е вярно обратното  - тези хора са градили богатството си на гърба на ДПС.

-        Тези дни излезе информация, че ще се провежда референдум за новините на турски език. На практика това ще е първото всенародно допитване в България, и то по такъв проблем. Необходим ли е такъв референдум?

-        Искам първо да кажа, че живеем в 21-ви век, живеем в епоха, в която президентът на САЩ се казва Барак Хусеин Обама. Независимо от цвета на кожата си, нито от политическата си принадлежност той стана президент на най-великата нация. Не знам кой стои зад всички провокации, които се правят, за да се забранят новините на турски език. Ако резултатите от референдума са отрицателни, като се има предвид силата на Атака и други националистически партии, стъпването на етническата карта ще е много опасно нещо. С какво новините на турски език посягат на българския народ, на българската култура, на българската сигурност? Просто сред нашия електорат има хора, които не знаят да четат и пишат на български. А новините на турски им помагат да се адаптират.

-        Ако народът гласува за забрана на новините на турски какво ще последва?

-        Не съм запознат с механизма, но знам, че програмата на турски език не е дошла с референдум, а е продукт на европейска конвенция, която дава това право. Мисля, че въпросът ще бъде поставен пред нашите европейски партньори.

-        ДПС има двама представители в местния парламент. Каква е оценката ви за тяхната досегашна работа?

-        В местния парламент имаме незначително присъствие – само двама общински съветници. Ние сме конструктивна опозиция. Ще гласуваме принципно - за това, което е полезно за гражданите на Свиленград, без да се съобразяваме с партии и коалиции. Допреди два месеца работата на двамата ни представители нямаше коректив. След местната конференция, след като очертахме платформата си, искаме да сме в услуга на хората, които са ни избрали.

-        В този смисъл очаквате ли промяна в тяхната позиция?

-        Да, промяната ще бъде очевидна. Ние се събираме преди всяко заседание на ОбС и обсъждаме въпросите от дневния ред. Ще бъдем критични към всичко, което се прави във вреда на гражданите, макар и с двама души да не можем да наложим едно мнение или решение.

-        След по-малко от две години ще има местни избори. Смятате ли, че ще постигнете същия успех?

-        Двама общински съветници наричате успех?

-        Не е малко, като се има предвид, че тук електоралната ви база, която обичайно е от турския етнос, е незначителна, да не кажем, че почти я няма.

-        Всички усилия на ръководството на ДПС и младежката организация са насочени към преодоляване на създалото се мнение, че ДПС е турска партия. Този етикет трябва да се махне. ДПС е една националноотговорна и либерална българска партия, която стои малко вдясно от центъра в политическото пространство. Българи има и в ръководството на Движението, и сред членската маса. Този факт е достатъчен, за да се изчисти наслоилото се мнение, че сме етническа партия.

-        Надявате ли се на следващите избори да имате повече мандати?

-        Ще работим в тази насока. Разчитаме на това, че в ДПС вече казваме нещата каквито са – просто и ясно. Пък и хората, които ни носеха негативите в Свиленград и София вече напуснаха партията и се пренесоха при управляващите.

-        Какво е състоянието на местната организация в момента? Известно е, че тук почти няма етнически турци. Какъв е профилът на членската ви маса?

-        В момента модерният ДПС-член е между 80-и – 90-и набор, учи или е завършил висше образование, преобладават българите пред другите етнически групи. Ще работим за увеличаване на тази маса. Нужно ни е едно твърдо ядро от около 260 човека и  вече сме близо до това число. Може би в най-скоро бъдеще и в Свиленград ще се роди младежка организация на ДПС.

-        В момента съществува негативна обществена нагласа към ДПС, породила се най-вече заради „обръчите от фирми“ /по израза на Доган/. Мислите ли че тази нагласа може да се промени и по какъв начин може да стане това?

-        Аз мисля, че признат грях е половин грях. Чест прави на нашия лидер Ахмед Доган, че заговори за това, че финансирането на една партия идва не от електората, а от „обръчите от фирми“, ако щете и от гранични служители, от директори на дирекции и т. н. Защо само ДПС обвиняват за „обръчите от фирми“? Другите партии как се финансират? Всички партии в България се финансират по един и същи начин от едни и същи хора, които обикалят политическите сили. Няма такава, която да е чиста като рилско езеро.

-        Добре, това не трябва ли да се промени?

-        Разбира се. Състезанието трябва да е честно за всички.

-        Какво трябва да се направи, за да се нормализира политическият живот?

-        Преходът в България много продължи, а и още ще продължава. За това не е виновно само Движението за права и свободи. Всички партии, всички ние сме виновни в края на краищата, щом гласуваме за едни и същи хора.

Интервюто взе:

Николай КОЛЕВ