13
Пон, Юли
16 Нови статии

Интервю
Инструменти
Шрифт

Ще развием абдоминалната ехография, ще въведем двойно контрастно изследване на стомаха и дебелото черво

През седмицата д-р Росен Въчев от Хасково започна работа в тукашната болница като завеждащ отделение „Образна диагностика“. Той е завършил Медицинската академия в София. Преди около три години е придобил специалност „Образна диагностика“ и се занимава с ехография, конвенционален рентген, компютърна томография и магнитен резонанс. Работил е в МБАЛ-Хасково и след това в диспансера по белодробни болести като началник на лабораторията за рентгенова диагностика. Имал е и частна лаборатория в Хасково. Д-р Въчев е с над 17 години трудов стаж, в три от които е бил патоанатом в Пирогов. Семеен е, има син и дъщеря.

 

-         Д-р Въчев, по каква причина избрахте да работите в свиленградската болница?

-         Болницата в Свиленград е изключително добре уредена, с много добра рентгенологична дейност в образната диагностика. Тук може да се прави пълен обем изследвания, това ме привлече. Освен това колективът е много хубав, а управителят д-р Димитър Ермов умее да привлича хората и да работи добре с тях. Аз съм много впечатлен от него. Смятам, че тук има едно много добро поле за работа. Освен това районът, който болницата обслужва, е доста голям, работата никак не е малко. Перспективите са много добри. По цял свят болници, които като тази оцелеят, събират един много добър контингент от пациенти. Смятам, че това здравно заведение е на едно много добро ниво, дори световно бих казал.

-         Предполагам, че и икономически причини има?

-         Не толкова, икономическите причини не са фактор, защото са променлива величина. За мен е по-важно работата да ми е интересна и привлекателна.

-         Какви са първите ви впечатления за състоянието на рентгенологията?

-         Апаратурата тук е на много добро ниво. Днес направихме едно изследване, което беше много качествено. Смятам, че можем да го покажем на  колегите в страната, които разполагат с по-високотехнологични апарати и няма да кажат, че ние не сме го направили както трябва. Освен това колегите, с които работя тук – д-р Христов и д-р Бюлбюлева, са добре подготвени.

-         Какви идеи имате за в бъдеще?

-         Идеите са да развием абдоминалната ехография, т. е. коремната ехография. Това е изследване, което е достъпно, не е свързано с облъчване и дава много добър поглед към коремните органи – черен дроб, бъбреци, панкреас, слезка, далак, пикочен мехур, простата при мъжете. Също трябва да се обърне внимание на изследването на млечната жлеза при жената за превенция и профилактика на заболяването. В света от 1964 година са първите програми, които са свързани с изследването на млечната жлеза и те са показали, че когато се правят както трябва, намаляват смъртността от рак на гърдата с 50 % за 7-8 годишен период на изследване, което е много добре. Не знам каква е заболеваемостта в региона, но това тепърва ще видим. В България програмите са само медийни и кампанийни. А профилактика трябва да се прави непрекъснато. Всяка една жена във възрастта между 40 и 50 години трябва да си прави мамографско изследване веднъж на две години, а когато надхвърли 50-те – веднъж годишно. Тук има мамограф, така че съвсем скоро ще започнем тази дейност.

-         Някакви нови изследвания, които досега не са извършвани тук, ще правите ли?

-         Имам готовност да правим малко по-усъвършенствани изследвания на дебелото черво и на стомаха - двойно контрастно изследване, което има висока точност, качествено е и дава много по-добра диагностика. Това ще бъде въведено, абдоминалната ехография също.

-         Какво е мнението ви за реформата в здравеопазването?

-         Смятам, че тя е позитивна. Невъзможно е във всяко малко градче да има болница. Ако един специалист не е натоварен с определен обем работа, започва да губи способностите си. Затова нещата трябва да бъдат концентрирани в по-големи центрове и болници като свиленградската, която е достатъчно добре оборудвана и със специалисти, и с техника.

 

Въпросите зададе:

Николай КОЛЕВ