27
Вт, Фев
26 Нови статии

Инциденти
Инструменти
Шрифт

Жътвата върви нормално, реколтата е добра

Жътвата в общините Свиленград и Любимец не стартира благоприятно за стопаните, сподели пред „Старият мост“ началникът на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РСПБЗН) Ивелин Тонев. Два зърнени блока са изпепелени още в самото начало на кампанията.

Единият от тях – 22 дка, е край свиленградското село Генералово. Причина за избухване на пламъците е късо съединение в една от машините. Заради горещото време и лекият ветрец огънят бързо се разпространил. 5 дка пшеница пък са унищожени преди няколко дни край любимецкото село Белица.

„Периодът е напрегнат не само за зърнопроизводителите, но и за нас - огнеборците. Нека стопаните проявят по-голяма отговорност и предприемат всички необходими мерки за предотвратяването на пожари“, апелира Ивелин Тонев. По думите му това лято се очертава да е изключително пожароопасно. Дъждовете довели до развитието на буйна тревна растителност, която при изсъхването си през горещите месеци е предпоставка за големи горски и полеви пожари. "За съжаление, наблюдаваме една продължителна тенденцията големите пожари да са вследствие на селскостопанска работа, почистване на пасища. Заради човешката немарливост се налага да хвърлим доста сили в потушаване на огъня. Да не говорим и за огромните щети, нанесени след него", подчерта Тонев.

Впрочем, жътвата върви нормално, а реколтата е добра. Това показват данните от Общинска служба „Земеделие“. Средният добив на ечемик в землището на Свиленград е 485 кг/дка. Прибирането на рапицата тепърва започва. След първите ожънати декари с пшеница се очертава среден добив около 439 кг/ дка. Тази година в Свиленградско са били засети 10 200 дка рапица, 8 450 дка ечемик и 67 900 дка пшеница.

До момента в Любимец са ожънати 1 500 дка пшеница от засети 32 000 дка, като средният добив е 500 кг/ дка. От ечемика са обработени 769 дка от общо 2 310 дка, а средният добив е 366 кг/ дка. Засетите с рапица декари са 3 200, като прибирането ѝ тепърва започва.