12
Пет, Апр
16 Нови статии

Инциденти
Инструменти
Шрифт

Над 10 000 декара са изгорели преди да бъде овладян пожарът, тръгнал застрашително към свиленградското село Маточина. Стихията е погълнала най-вече ниски дъбови гори, храсти и земеделски площи.

Припомняме, че огънят пламна на 2 септември по обяд край тополовградското село Присъдец. Със застрашителни темпове, заради пресечния терен и силния вятър, напредна към Маточина. Стигна до около 100 – 200 метра от селата. Превантивно бяха евакуирани 10-имата жители на Маточина и Варник, които вече са по домовете си.

Пожарът в Свиленградския район вдигна на крак и противопожарните власти в пограничния град Одрин поради опасността огнената стихия да се прехвърли на турска територия под влияние на силния вятър.

16 екипа от Хасковско се бориха с огъня, докато бъде потушен. Заради реалната опасност в община Свиленград бе обявено частично бедствено положение, което най-вероятно ще бъде отменено днес или утре. Все още засегнатите места се наблюдават, но се очаква към обяд това да бъде преустановено.

В момента тече разследване на причините за предизвикване на пожара, като се допуска да са умишлени. Предполага се, че е причинен от нелегални мигранти, група от 13 души, заловена в района.

Често причината за пожарите в област Хасково са проявена небрежност от преминаващи мигранти, безотговорно отношение от страна на земеделските стопани, както и пустеещи райони, които са неподдържани. Това сочи анализ на "Югоизточно държавно предприятие" (ЮИДП) - Сливен, който бе публикуван на 31 август.