17
Сря, Апр
23 Нови статии

Бедствия и аварии
Инструменти
Шрифт

Марица и Канаклийка застрашително вдигат нивото си. Пожарникарите отводняват мазета

Водна стихия застрашава общината. Марица, както и притоците й рязко вдигнаха нивото си. Канаклийка също придойде, а Каламица дори излезе от коритото си. В четвъртък пожарникарите отводняваха мазета. От различните ведомства съобщиха, че ситуацията на места в страната е критична, но обстановката се следи постоянно и при възникване на бедствено положение населението ще бъде веднага уведомено.

Застрашително покачилото се ниво на Марица притесни свиленградчани. Нищо чудно да ни застигне бедствието от ноември 2007 г., коментираха нашенци. Както е известно, тогава Марица преля и издави стотици прасета, зайци, дребен рогат добитък и пернати на стопаните, които имат ферми покрай стария път за Момково. Водната стихия потопи хиляди декари с пшеница и ечемик, като едва не заля и Свиленград.

Сега опасността също е голяма. Между стария и новия мост на реката има голям остров, който е обрасъл с растителност и е като гора. Наносите ще попречат на оттичането на буйната река и нищо чудно прииждащите води да залеят улиците. От едната страна на моста го изчистиха, ама от другата дърветата останаха, голяма беля може да стане сега, коментира жителка на кв. „Гебран“.

Невиждано буйни са водите и на Канаклийка. Толкова пълноводна не съм я виждал, каза свиленградчанин, който живее в кв. „Изгрев“. Някои от герметата на нашенци покрай нея бяха под вода. В четвъртък следобяд започна да прелива река Каламица. Воден стълб от около 10 сантиметра имаше на главния път Е-80 преди ГКПП Капитан Андреево, но колите все още можеха да преминават. Същото място бе залято и в началото на седмицата, но движението през граничния пункт не бе спирано. Този участък остава под вода при всеки по-обилен валеж. В сряда екип тукашни огнеборци отводняваха ветеринарния терминал на ГКПП-то. На следващия ден пожарникарите теглиха вода от мазета на къщи близо до комплекс „Романтика“. Язовирите в района също се напълниха с вода и започнаха да преливат.

Обилните валежи създадоха много проблеми в съседна Турция. Ситуацията в Одрин и района бе силно усложнена поради преливането на Тунджа, Арда и Марица. В местността Сарайичи  Тунджа бе излязла от коритото си. Затворени за трафик бяха мостовете Фатих, Кануни и Ялнъзгьоз в Одрин, както и много пътища. Преляла бе и река Ергене в околия Узункьопрю, която заля много земеделски площи. Наводнени бяха много къщи и работни сгради в околия Къркларели. Един от най-важните международни пътища, които свързват България и Турция при Капъкуле бе затворен в 8-ия км поради събиране на вода. Превозните средства, които идваха по магистралата, свързваща Европа с Истанбул, се отклоняваха по второкласен път. Възпрепятствано бе и движението на влакове по пътя Капъкуле – Одрин.

СМ