20
Съб, Апр
26 Нови статии

Бедствия и аварии
Инструменти
Шрифт

Мълния падна изненадващо върху гръмоотвода на Тракийския клуб и разтресе центъра на Свиленград в понеделник. Гъмотевицата унищожи домакинска и офис техника.

Със сигурност са знае за три изгорели телевизора, но може да има и други. Линиите за интернет в радиус от 150-200 метра на двата тукашни доставчика са били поразени, изгорели са много модеми.

В офиса на „Будениснет“ са унищожени два компютъра и принтер, които са били със суперзащити. В близките къщи са изгърмели бушони. Бях на балкона, когато мълнията изтрещя и цялата ме разтресе, още не мога да дойда на себе си, каза жена, която живее до Тракийския клуб.

Още от сутринта на следващия ден в офиса на „Техно център“ свиленградчани започнали да носят компютри за поправка. На около 15 трябва да отстраним повредата, има и един лаптоп, който трябва да се изпрати в София, каза Тодор Добринов. От компютрите за ремонт пък 5-6 били с изгорели дънни платки и собствениците им ще трябва да се бръкнат по-дълбоко в джоба за подмяната.

Запознати твърдят, че нанесените от мълнията щети са на обща стойност около 10 000 лв. Според специалистите поставянето на специални защити не дава гаранция на 100 % в подобни случаи. Най-сигурният начин за предпазване на техниката е изключването от мрежата, съветват те.

СМ