17
Сря, Апр
22 Нови статии

Бедствия и аварии
Инструменти
Шрифт

За половин час се изляха 21 л/кв. м. Часове пожарникарите отводняваха мазета на частни домове и обществени сгради

Поройният дъжд, излял се в сряда, удави Свиленград. Улиците заприличаха на венециански канали. На места граждани газеха във вода до коляно. Потопени бяха мазета на частни домове и обществени сгради. В продължение на часове огнеборците се отзоваваха на повиквания за отводняване.

Проливният дъжд се изсипа за малко повече от половин час. По данни от тукашната хидрометеорологична станция количеството е 21 литра на кв. м. Останалите валежи през юни пък са общо 64 л/кв. м. Природната стихия превърна улиците в реки. Особено тежко бе положението в района на автогарата, който заприлича на езеро. Насъбралата се вода размести пластмасовите елементи на кръговото движение там. Голям участък от наскоро рехабилитираната улица „Граничар“ също плувна. Леките автомобили едва се движеха по нея, а граждани газеха във вода до коляно. Един куп пари се дадоха за тази улица, а плуваме във вода, каза възмутена Яна Георгиева, която живее на „Граничар“. 25 години чакахме да я ремонтират, а сега вижте на какво прилича, ядосва се свиленградчанката. Подобно бе положението на много места в Свиленград. Наводни се мазето на уж качествено построената съвсем нова сграда до комплекс „Метропол“, известна като „стъклен дом“. Като дойдохме помещението беше се напълнило до кръста, каза един от пожарникарите, които отводняваха мазето на новооткритото кафе „Авеню“. Служители на луксозното заведение пък вадеха складираните в него мебели. Проблем възникна и в магазин на пазара, който се ползва под наем от търговец на промишлени стоки. Водата започна да излиза от канализацията, затисках с ръка сифона на мивката, но не можах да спра теча, каза ползвателят Красимир Айвазов. Сега кой ще ми плати подгизналата стока, ядосва се търговецът. По думите му същото се е случвало и при друг проливен дъжд. Той се е оплаквал на шефа на пазара, както и в общината, но проблемът така и не бил решен. Плащам 400 лв. наем на месец и накрая какво, магазинът ми се напълни с вода, възмути се търговецът. Под вода останаха и тенискортовете, които са застраховани. Служители на „Алианц“ са ходили да огледат нанесените от стихията щети.

В продължение на часове тукашните огнеборци източваха вода от наводнени помещения. Екипи на Пожарната се отзоваха на 10 повиквания. Засегнати бяха мазета на частни домове на ул. „Одрин“ 4, ул. „Ген. Скобелев“ 13, ул. „Граничар“ 22, жилищния блок срещу сладкарница „Парапина“ и др. Потопен бе трезорът на „Банка ДСК“, мазето на читалище „Просвета“, както и на НУ „Христо Попмарков“. Пожарникарите са изпомпвали вода и от естакадата за стока на „Пени маркет“. Екип огнеборци е измил и разлята нафта на околовръстното шосе. Горивото изтекло, тъй като резервоарът на камиона се е повредил след удар в повдигната шахта.

Пороят се изля основно в Свиленград и периферията. Гръмотевиците поразиха много компютри и друга домакинска и офис техника. Нанесените щети са за хиляди левове. 

СМ