17
Сря, Апр
23 Нови статии

Бедствия и аварии
Инструменти
Шрифт

Природното бедствие вилня половин час. Над 600 декара бостани са напълно съсипани

Интензивна градушка смля реколтата на любимчани. Напълно унищожени са над 600 декара бостани в местността „Чиирите“. Засегната е селскостопанска продукция на площите от „Фазан“ до Любимец по поречието на река Марица, както и в землището на село Белица.

Природното бедствие връхлетя района миналия петък и се вихри около половин час. Ледените късове са били с големина колкото грахово зърно и съпроводени със силен вятър. Бостаните в местността „Чиирите“ са изцяло погубени. Ластуните са очукани и вкарани в земята. Дините не стават за нищо. Реколтата е напълно съсипана.

След градушката събрах едно ремарке дини, но не можах да ги продам, не ги харесаха и ги хвърлих на сметището, разказа Мартин Иванов, който отглежда 20 декара бостан. По думите му преди да бъде поразена от стихията тазгодишната му продукция била много хубава. Толкова дини, никога не съм имал в бостана си, ама сега 60-70 тона ще изгният в земята, каза стопанинът. Съпругата му Христина Иванова – Дълбоката изчислява загубите на около 30-40 000 лв. Семейството отглежда и около декар капия. От растенията обаче сега са останали само голи стръкове. Унищожена е и нивата им с жито. Сега Мартин има намерение да дискува бостана си. Надява се да напука отново и да даде късна реколта. Какво да правя, вложил съм средства в препарати, торове, плащал съм на работници, а природата унищожи всичко, каза земеделският производител. Бостанът му не е застрахован. Миналата година имал късни домати, но паднала слана и ги поразила. Тогава имах застраховка, извадих всички необходими документи, но не ми изплатиха нито лев, каза Мартин. Застрахователите му отговорили, че не било възможно през септември да е паднала слана. Оттогава се отказал да прави полици. Няма смисъл да се дават пари на вятъра, каза стопанинът.

Площите между „Фазан“ и Любимец са по-слабо засегнати. Дините от тези бостани са с бели точки по кората, но миналата седмица се предлагаха на борсата. Цената им обаче е ниска - 10-12 до 18 стотинки заради повредите от бедствието. Миналата година по същото време  вървяха около 30 стотинки за килограм и ги купуваха, а сега не, каза бостанджия.

Засегнати от стихията са и част от лозовите масиви на винарска къща „Сакар“ в землището на Белица. Пораженията са с различна степен – от 10 до 25 %. Застрахователи са минали да огледат какви са нанесените щети.

Елена МИХАЛЕВА