17
Сря, Апр
22 Нови статии

Бедствия и аварии
Инструменти
Шрифт

Стихията изтръгна дървета в Свиленград, по чудо няма пострадали. Този юли е най-дъждовният от десетилетия в Свиленград. За 15 дни паднаха над 120 л/ кв. м

Невиждана буря вилня над Свиленград на 15 юли. За десетина минути стихията изкорени от дъно големи кестени в района на автогарата, до училищата „Иван Вазов“ и „Христо Попмарков“, изпочупи клони по бул. „България“  в целия град.

Обилният дъжд наводни цели участъци от новоремонтираната улица „Граничар“, цели езера се образуваха при бензиностанция „Еко“, на ул. „В. Левски“ до Червеното училище и др. Преди около 2 седмици заради силните валежи улиците пак бяха наводнени. Добре, че сега бурята вилня само 10 минути, ако не беше отминала толкова скоро, щеше да потопи целия град, коментираха свиленградчани в четвъртък.

Този юли е най-дъждовният от десетилетия, казаха от метеорологичната обсерватория. Само за 15 дни в Свиленград се изляха над 120 литра на квадратен метър. Това сочат данните от тукашната хидрометеорологична станция за периода от 1-ви до 15-и юли. Валежи са паднали в 6 от дните през първата десетдневка на месеца. Най-големи количества – 31,5 л/кв. м са се излели на 3-ти и 9-и юли. В други два дни от периода – на 1-ви и 8-ми юли, са измерени съответно 21 и 20 л/кв. м. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН средната месечна сума на валежите за по-голямата част от страната е между 40 и 60 литра на квадратен метър. Така само през първите 10 дни на юли това количество е надхвърлено двойно. За сравнение през целия юни тук са измерени общо 64 л/кв. м.

Падналите напоследък валежи бавят жътвената кампания и може да причинят понижаване качеството на житото, но пък са полезни за памука.

Елена МИХАЛЕВА