20
Съб, Апр
26 Нови статии

Бедствия и аварии
Инструменти
Шрифт

Валентин Ангелов ръководи доброволния отряд от 95 души, сред които и двама свиленградчани

Шефът на свиленградската Пожарна Валентин Ангелов е командир на доброволческия отряд от 95 огнеборци от цялата страна, които миналия петък заминаха за Москва, за да помогнат на руските си колеги в овладяването на тежката ситуация. Там са и двама тукашни пожарникари – Иван Иванов и Георги Михов.

Валентин Ангелов е бил избран за водач на групата заради опита, който има в гасенето на големи горски пожари в нашия район. Той е получил покана да ръководи българския отряд, която приел без колебание. Другите двама наши огнеборци – Иван Иванов и Георги Михов, пък са единствените представители на Хасковска област. Те са заминали за Москва по собствено желание, както и всички останали български огнеборци. И двамата са опитни, имат 17 години стаж като пожарникари. Иван и Георги имаха не повече от 20 минути, за да вземат решение дали да тръгнат или не, двамата постъпиха много смело и не се поколебаха, каза инспектор Ивелин Тонев от тукашната Районна служба по пожарна безопасност и спасяване.

Изпращането на спасителния екип е резултат от разговор между премиерите на двете държави Бойко Борисов и Владимир Путин. В българския отряд освен нашенците, има представители на София, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кърджали и Смолян. Екипите ни са оборудвани с импулсни водно-гасителни системи и компресори. В групата са включени и трима лекари от медицинската служба към Главна дирекция „пожарна безопасност и спасяване“, специализирани в оказването на първа и долекарска помощ. По решение на щаба, който ръководи гасителните действия край Москва, нашият отряд е настанен в лагер на 30 км източно от руската столица, в близост до град Ногинск. Огнеборците ни имат добри битови условия и разполагат с всичко необходимо.

Вече почти седмица нашите пожарникари се борят с огнената стихия край градовете Ногинск и Лукино-Дулево. Едната група под прякото ръководство на гл. инспектор Валентин Ангелов е участвала в ликвидирането на пожар в иглолистна гора и торф между Ногинск и Елктроугъл. Друг наш екип е участвал в гасенето на гора край село Воскресенское. Били са изградени 5 гасителни линии, а цистерни с вода са са обхождали района и са доизгасявали отделни огнища. Трета група българи е работила на горски низов пожар между град Лукино-Дулево и село Язвище. Нашите огнеборци спасиха от изпепеляване Язвище, което е с 300-годишна история и всичко в него е направено от дърво.

През седмицата вътрешният министър Цветан Цветанов разговаря по телефона с Валентин Ангелов, за да се запознае с битовите условия и здравословното състояние на българските огнеборци. В сряда пък бе осъществена връзка в реално време и гл. инспектор Валентин Ангелов увери зам.-министър Веселин Вучков и главният секретар на МВР Калин Георгиев, че всички в българския лагер се чувстват добре и са в отлично здравословно състояние. По думите му се очаква българските огнеборци да бъдат пренасочени към град Орехово-Зуево. Зам.-министър Веселин Вучков пък поздрави пожарникарите от името на премиера Бойко Борисов и им благодари за това, че достойно изпълняват поставените им задачи.

Елена МИХАЛЕВА