17
Сря, Апр
22 Нови статии

Бедствия и аварии
Инструменти
Шрифт

Тонове шаран и елеврек изтекоха в деретата

Язовир „Мелницата“ до село Студена остана без вода заради повреда в спирателния кран. Водоемът е почти празен, а около 4 тона риба е отишла на вятъра. Нанесените щети е трудно да се оценят с точност, но са от порядъка на минимум 15 000 лв.

Големият золум е станал преди около месец. Има хора, които поливат от язовира, най-вероятно при отварянето и затварянето на крана са се повредили шлиците му, обясни Петър Вангелов, зам.-председател на тукашното ловно-рибарско дружество, което стопанисва водоема. Заедно с кмета на Студена Жельо Станков се опитвахме да отстраним повредата, но не успяхме на време, водата изтече, а рибата стана зян, каза Вангелов. Сега кранът вече е изправен и язовирът ще започне да се пълни, допълни той.

„Мелницата“ беше един от най-посещаваните язовири в общината. На него упражняваха хобито си много тукашни балъкчии, идваха и въдичари от други райони на страната. Водоемът беше зарибен, имаше шарани, елеврек и каракуда.

По думите на зам.-председателя на тукашното ловно-рибарско дружество нанесените щети е трудно да се изчислят с точност, но по груби сметки са от порядъка на минимум 15 000 лв. Миналата пролет в „Мелницата“ бяха пуснати 50 000 личинки елеврек. И 10 % от тях да са оцелели, това са 5 000 рибки по 60-70 грама, които през зимата щяха да се охранят и за догодина да са екстра, каза Вангелов. Миналата есен и тази пролет язовирът беше зарибен и с 18 000 шаранчета по 40 грама. Имаше също 10-12-килограмови шарани, ама сега всичко стана зян, каза Вангелов.

Намеренията на ловно-рибарското дружество са язовирът да се зариби отново. Договорът за 10-годишното ползване на „Мелницата“ с общината изтича през април 2011 г., надявам се да го подновим, обясни зам.-председателят на дружеството.

СМ