17
Сря, Апр
23 Нови статии

Бедствия и аварии
Инструменти
Шрифт

pojarОгнеборците спасяват боровата горичка до басейна

Около 400 бали слама изгоряха при пожар в стърнище до свиленградския басейн, като огънят заплашваше да навлезе в близката борова горичка. Пламъците лумнали във вторник около 15,00 часа в ожъната нива. По това време работници балирали сламата от прибрания ден по-рано ечемик. Хората подали сигнал до тукашната Районна служба по пожарна безопасност и защита на населението.

pojar2Два екипа огнеборци се бореха с огнената стихия, видя на място екип на „Старият мост“. Заради силния вятър пламъците се разпространяваха много бързо. Гасенето започна откъм боровата горичка, за да се предотврати навлизането на пожара в нея. Трактор пък заораваше в стърнището, за да възпрепятства пламъците. Огнеборците овладяха положението и пожарът не засегна съседни площи. Спасени са 40 дка от ожънатата нива. Пламъците са преминали през около 100 дка стърнище и са изпепелили близо 400 бали слама. Причината за инцидента е техническа неизправност в балеровъчната машина, каза шефът на тукашната Пожарна Валентин Ангелов.

С настъпването на летния сезон се увеличава рискът от възникване на пожари в горски и земеделски фонд, напомнят от Пожарната. Потенциални причинители на инциденти могат да се окажат пастири, козари, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти - всички, които по един или друг повод палят открит огън в селскостопанския и в горския фонд. Особено безотговорно и лекомислено е запалването на стърнищата след жътва и на старата суха трева по пасищата, за да се осигури свежа паша. Нарушителите ще бъдат санкционирани. От пожарната припомнят, че е изключително опасно изхвърлянето на фасове в горски и земеделски площи, както и на стъклени бутилки, които могат да имат ефекта на лупа.

СМ