26
Чет, Ное
18 Нови статии

Бедствия и аварии
Инструменти
Шрифт

При пожари в Момково и Пъстрогор едва не изгоряха къщи

На сигнал за теч на газ от спукан газопровод се отзоваха свиленградските огнеборци. Инцидентът е станал във вторник около 7,30 часа на кръстовището на улиците „Самарско знаме“ и „Иван Вазов“. Аварията е възникнала при извършване на ремонтни дейности от работници на общинското предприятие „Благоустрояване и озеленяване“.

На място веднага бил изпратен екип от Пожарната. Служители на газовото дружество са спрели теча на горивото, както и газоподаването в целия град до отстраняването на аварията. За щастие, инцидентът се размина без сериозни последствия, само с изтичане на газ, каза шефът на Районната служба по пожарна безопасност и защита на населението Валентин Ангелов. Това е третият случай на скъсан газопровод в Свиленград. Другите два инцидента станаха до входа на Пожарната и до входа на EVN пак при ремонтни дейности, извършвани от общинското предприятие „Благоустрояване и озеленяване“, каза Ангелов. Кметът е запознат със случая и ще се предприемат съответните мерки, за да не се допускат повече такива аварии, добави той.

От началото на юли огнеборците са се отзовали на 66 сигнала за произшествия, като пожарите са 59. При 10 от тях има нанесени материални щети, а 49 са на сухи треви, отпадъци и лесонепригодни площи. Пламъците са унищожили 120 дка широколистни насаждения, 15 дка борова гора, около 90 дка житни култури и 280 кв. м покривни конструкции. Най-притеснителното е, че на няколко пъти пожарите, бушуващи в близост до села, навлязоха в населените места, както в последните случаи в Пъстрогор и Момково, каза шефът на Пожарната. В Пъстрогор се подпалила стопанска постройка, откъдето пожарът се развил в сухи треви покрай селото и застрашавал да навлезе в населеното място. Три екипа са гасили пламъците, като огънят бил спрян непосредствено до една от къщите. В понеделник в Момково също се подпалила стопанска постройка. Там леко е засегната стрехата на една къща, били са опожарени няколко парцела в селото. Имаше реална опасност за крайните 5-6 жилищни сгради, но успяхме да се справим и няма сериозни щети, каза Валентин Ангелов. По думите му обстановката е усложнена, като броят на произшествията през месеца е значително по-голям от същия период миналата година. Само за един ден през седмицата огнеборците са се отзовали на 11 сигнала. Шефът на Пожарната призова хората да бъдат особено внимателни и бдителни. Голяма част от пожарите възникват от сухи треви покрай пътищата заради изхвърлени незагасени фасове, в тази суша човешката небрежност може да доведе до сериозни щети, подчерта Валентин Ангелов.

СМ