27
Вт, Окт
21 Нови статии

Бедствия и аварии
Инструменти
Шрифт

pojar-stopanski-dvor12 часа пожарникарите се бориха с огнената стихия край с. Белица. 63-годишен получи обгаряния по ръцете при друг инцидент

Късо съединение подпали стопанския двор на село Белица, ползван за помощно стопанство от винарска къща „Сакар“, като пожарът причини големи загуби.

Инцидентът е станал на 29-и юли около 12,00 часа в стопанския двор, който е с площ около 5 дка с прилежащи складови помещения, административна сграда и кантар. Късо съединение от електрически стълб, на който има щъркелово гнездо, подпалило сухи треви и дървени лозарски колове, съхранявани в двора, обясни инспектор Ивелин Тонев от Районната служба по пожарна безопасност и защита на населението /РСПБЗН/. Първият екип огнеборци, който пристигнал на място, спрял навлизането на пламъците в склад за съхранение на торове и препарати за обработка на лозя, чиято стреха вече горяла. След като предотвратили тази опасност, пожарникарите спрели разпространението на огнените езици към селото. Огнището беше на голяма площ и се развиваше много висока температура, каза инспектор Тонев. Пожарът е бил локализиран в рамките на 4 часа, но пълното му ликвидиране продължило до 23,00 часа. В гасенето са участвали 4 екипа огнеборци – 2 от Любимец, 1 от Свиленград и 1 от Харманли. Хвърлени са 61 тона вода.

Пламъците са овъглили 2 000 големи и 30 000 малки дървени лозарски колове на обща стойност около 7 000 лв., товарен автомобил ЗИЛ-130, който бил пред бракуване, 300 метра захранващ кабел. Изгорели са още 200 топа маркучи за капково напояване, който били значително по-скъпи, но стойността им не бе съобщена, 100 магистрални тръби за капково напояване, ел.табло и ел.помпа. Огнеборците са спасили склада за съхранение на торове и препарати, както и 12 трактора, които били пряко застрашени от пламъците.

Същия ден около 19,00 часа в Пожарната е получено съобщение, че горят навеси и самалъци в Любимец. Първоначално се подпалила селскостопанска постройка, собственост на 63-годишния Георги С. След това се подпалила и помощна постройка на съседа му Борис Г. Домашните животни, отглеждани от стопаните, за щастие, били изведени и спасени от огнените езици. Имало е реална опасност за къщите, но огнеборците не са допуснали жилищните сгради да бъдат обхванати от пламъците. Изгорели са двете стопански постройки, 400 кг зърно и 10 кубика дърва за огрев. При пожара е пострадал единият от собствениците – Георги С., който е получил обгаряния по ръцете. В гасенето са участвали 4 екипа огнеборци. Помагали са и доброволци, сред които и адвокат Георги Еленков. Причините за пожара се изясняват, по случая е образувано досъдебно производство в РУП-Свиленград.

Елена МИХАЛЕВА