07
Пет, Авг
20 Нови статии

Бедствия и аварии
Инструменти
Шрифт

pojarНавръх професионалния си празник огнеборците гасиха голям пожар между Васково и Оряхово. Военен хеликоптер участва в потушаването на стихията

Голям пожар се разрази навръх професионалния празник на огнеборците – 14-и септември, между любимецките села Васково и Оряхово. Огнената стихия вилня върху 6 500 декара сухи треви, храсти и широколистна гора.

Пламъците лумнали около 10,00 часа, като бързо се разпрострели на голям фронт. В гасенето са участвали общо осем екипа огнеборци от Любимец, Свиленград, Харманли, Хасково и Тополовград. На помощ се притекли и служители на тукашното Държавно горско стопанство със своя автомобил „Тойота“, който е специализиран за гасене на пожари. Имаше реална опасност пламъците да влязат във Васково, за щастие успяхме да овладеем положението и спряхме огъня на метри от селото, каза началникът на Районната служба по пожарна безопасност и защита на населението /РСПБЗН/ в Свиленград Валентин Ангелов. Близо до Васково станах свидел на нещо, което виждам за пръв път в досегашната си практика – огън и дим се извиха в нещо като голямо огнено торнадо, което се местеше и не можеше да се гаси, разказа Ангелов. Огнеборците са били подпомогнати от военен хеликоптер от Пловдив, приспособен за пожарогасене. Вертолетът около десетина пъти зареждал вода от язовир „Левка“ и я изсипвал върху огнената стихия, която навлязла в гъста местност. Хеликоптерът много ни помогна, защото този терен не беше достъпен за пожарникарите, каза Ангелов.

Пламъците са обхванали обширна площ от общо 6 500 дка, като са достигнали на 2-3 километра от селата Момково и Георги Добрево. Изгорели са предимно сухи треви и храсти. Огнената стихия погълнала и 600 декара широколистна гора от общински и държавен горски фонд.

Пожарът е бил локализиран около 23,00 часа вечерта. През цялата нощ там са дежурили огнеборци, като нови огнища не били открити. Причината за инцидента не е установена, но най-вероятно е предизвикан от човешка небрежност, каза Ангелов.

Същия ден огнеборците гасиха и пожар в цех на „Автомобил Компонент“ ЕООД. Изгорели са 1 400 метра кабел „ШВПС“, 200 метра кабел „СВТ“ и 100 метра заземителен кабел. От пламъците била спасена машината в цеха на предприятието. На празника си пожарникарите се отзоваха и на няколко сигнала за горящи сухи треви, като при тези инциденти няма нанесени щети. Заради усложнената обстановка планираната за празника футболна среща между огнеборци от Свиленград и Харманли не се проведе.

Елена МИХАЛЕВА