04
Пон, Мар
30 Нови статии

Бедствия и аварии
Инструменти
Шрифт

Скъсан електропроводник, виснал от счупен от бурята стълб, уби кон в свиленградското село Костур. По чудо хора не са настъпили жицата и не са загубили живота си, съобщи кметският наместник Милуш Неделчев.

Инцидентът станал в нощта срещу изборния ден – 23 октомври в стопанския двор. Дотогава ток нямало, тъй като бурята преди десетина дни прекърши като клечки електрическите стълбове в селото и по възстановяването на мрежата все още се работи. В събота следобед обаче пуснали електричеството заради изборите. На сутринта говедарят бай Петко тръгнал да изкарва кравите от обора. Видял труп на животно, помислил, че това е крава и тръгнал натам. На 3 метра пред него вървяло кучето. Изведнъж се чуло силно жужене, кучето изквичало, преметнало се във въздуха но около метър и паднало мъртво на земята. Тогава човекът разбрал каква е работата и веднага уведомил кметския наместник. Милуш Неделчев ссложил човек да варди района и се обадил на полицията и EVN, които дошли на място. Станало ясно, че токът е протекъл от електромер в бившата мандра, който бил свързан неправилно с трафопоста точно на извода, по който са пуснали електричество за селото. Иначе мрежата от прафопоста към обора била прекъсната заради счупените стълбове.

„Полицаите разпитваха, направиха протокол и казаха, че поне три правила са нарушени при свързването - разказа бай Милуш. - Не знам дали ще издирят човека, който е свършил тази работа, сигурно на частно, но никой не иска да плати коня. Ами ако беше човек? Щеше да стане страшно, ако собственикът на животното Йордан Горанов, който е дървосекач и нощува в бившето читалище, беше отишъл да го види? Щеше да настъпи жицата... Ами ако го нямаше кучето, какво щеше да стане с бай Петко говедаря? Освен това има две семейства, които ходят за гъби там, аз отидох да ги предупредя – тъкмо бяха тръгнали. Върнаха се. Ако бяха отишли, и те щяха да умрат там.“

Сега излиза, че собственикът на електромера, който редовно си е плащал сметките, е виновен, допълни кметският наместник. „Според мен вината е у техника, който калпаво си е свършил работата“, посочи Милуш Неделчев.

СМ