25
Чет, Юли
30 Нови статии

Бедствия и аварии
Инструменти
Шрифт

gebr4Улици в Свиленград и почти целият квартал Гебран останаха под вода тази седмица. Река Марица преля, скъса диги, наводни къщи и разруши пътища. Стотици домашни животни бяха издавени. Такова бедствие в Свиленград не се помни от години.

Потопът започна в понеделник.

В сутрешните часове водата започна да прелива по крайбрежните улици „Граничар” и „Крайречна”, „Комуна“ и др. и в кв. Гебран. Нивото на реката се вдигне неимоверно, като в пиковите часове водният стълб достигна над 4 метра. Към обед бушуващите води на Марица, влачещи дънери и дървета, изпълниха гьозовете на стария турски мост.

spas3Водата започна да се просмуква през дигите и тръгна към тенис кортовете. Оставаха милиметри да прехвърли бетонната стена, изградена покрай нея. Хората по крайбрежните улици и служители от ОП „Благоустрояване“ започнаха да пълнят чували с пясък, за да преградят пътя на водата. Сформиран бе кризисен щаб. В следобедните часове Службата за борба със стихийните бедствия и аварии започна евакуация на жители на ул. „Граничар“. В спасителната операция се включиха 3 амфибии на военните.

По обед в понеделник водата беше отнесла и временните постройки с всички вещи на работниците. Потопени бяха всички машини, намиращи се на обекта, на фирмата, която го изгражда - „Пътища и мостове“ - гр. Варна.

„Наводнението много ще забави работата ни, а и без това закъсняваме с изпълнението на проекта“, сподели пред „Старият мост“ техническият ръководител на обекта инж. Румен Йовчев. В момента се работи по един от последните три свода на съоръжението. „Добре, че скелето, което изградихме /а то не е никак евтино/, го заляхме с бетон, иначе водата щеше да го отнесе“, каза Йовчев.

Под вода за известно време остана шосето на новия мост откъм циганската махала, в близост до метан станцията. Реката беше прехвърлила пътя, но скоро с багер бе изграден насип и водите тръгнаха обратно.

Следобед се случи най-лошото -

дигата на десния бряг на разбушувалата се Марица при Боаза се скъса.

За минути водата потопи земеделските площи, прехвърли пътя Свиленград – Гарата и тръгна към кв. Гебран. Стихията помете всичко пред себе си, отвори огромна дупка под околовръстния път и шурна през нея като водопад. Стигна квартала и го заля. Движението по двата моста - стария и новия, бе спряно.

kravaВодата проникна в къщите, заля герметата, намиращи се наблизо, стотици домашни животни се удавиха. На юг от главния път в квартала всичко бе наводнено. На най-ниските места водата достигнаа 1, 5 м. Към 19, 30 ч. бронетранспортьор влезе в Гебран, за да изведе болен на хемодиализа и малки  деца. В Хирургично отделение на местната болница за активно лечение бяха осигурени три стаи за настаняване на бедстващи.  

Критичната ситуация не подмина град Любимец и околните села.

Кладенците с питейна вода в Помпената станция на гр. Любимец бяха изцяло залети от придошлите води, наводнени бяха къщи и мазета, наложи се евакуация на около 50 души, предимно от ромската махала. Частни оранжерии покрай Марица в Любимец бяха покрити догоре с вода. Наводнени са и парниците на „Зайчев и син“ ООД. Продукцията в тях е нацяло залята и съсипана.

Асфалтовият път от Любимец за Свиленград в района на бившето поделение „Фазан“ бе разрушен.

Придойде и р. Каламица, която заля 300 метра участък от главния път Е-80, между село Капитан Андреево и ГКПП Капитан Андреево и прекъсна достъпа, аварираха тирове. Пунктът бе затворен от 16 ч., движението бе пренасочено към Лесово, предупредена бе турската страна да не допуска автомобили.

В Свиленград около 21 часа пристигнаха вицепремиерът Цветан Цветанов и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Бедствието продължи с неутихваща сила. През нощта нивото на придошлата р. Марица спадна с 50 см, но

водата в кв. Гебран се качваше и заля почти всички улици.

gebr7С шест бронетранспортьора и 6 гумени лодки 75 спасители продължиха да евакуират хора от квартала. Включени бяха водолазни екипи от Кърджали, София, Сливен, Бургас и военослужещи от поделението в Стара Загора. От водната стихия бяха спасени над 130 души.

От понеделник подаването на питейна вода в мрежата бе силно намалено и в жилищните блокове и по-високите части на града чешмите пресъхнаха. „Четири кладенеца са наводнени и са извън строя – съобщи началникът на ВиК Стойчо Енезлиев. - Работят само 5, но това не е достатъчно.“ Водата, която тече в мрежата, е замърсена и не бива да се пие, предупреди Енезлиев.

Лявата дига на река Марица до малката жп гара в Капитан Андреево се скъса и водата тръгна към Генералово. Селската камбана заби тревожно. Населението бе предупредено да се готви за евакуация. За късмет водата не стигна до къщите.

Учениците бяха пуснати в принудителна ваканция заради лошите метеорологични условия.

Лично президентът Росен Плевнелиев и еврокомисарят по кризи, бедствия и аварии Кристалина Георгиева дойдоха на място,

за да се запознаят с обстановката. Заедно с военния министър Аню Ангелов, вицепремиера Цветанов и министъра на земеделието Найденов те се качиха на БТР и обиколиха бедстващия квартал, а после се срещнаха с кмета на общината и ръководител на кризисния щаб Георги Манолов. Следващите дни няма да са лесни, предупреди държавният глава и акцентира върху тезата, че трябва да се проведе водна реформа, чийто обект ще са 220 големи и над 3 000 малки язовира. Евродепутатът Кристалина Георгиева сподели впечатлението си, че в с. Бисер, Любимец и Свиленград има пълна мобилизация на системата на гражданската защита, на армията, на местните власти, на правителството. Европа помага и ще помага, ние помагаме и по краткосрочните мерки, затова сме тук да помогнем по материален път – каза тя. От Министерството на отбраната осигурява 15 водоноски, които ще доставят вода и храна на 23 населени места в община Свиленград, съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който също похвали Манолов за свършената работа. През цялото време в спасителната операция участваше председателят на ОбС и лидер на ГЕРБ в Свиленград Георги Еленков. Именно той осигуряваше координацията с органите на властта в държавата.

На посещение в района бе и още един член на правителството - министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Той се включи към аварийните екипи на НК „Железопътна инфраструктура”, които обходиха железопътната линия, преминаваща в района на наводненията. Стана ясно, че движението по жп трасето Любимец – Свиленград няма да бъде възстановено поне един месец.

Свиленградският квартал Гарата и ГКПП Капитан Петко войвода останаха откъснати

заради пропадания на шосето. В сряда пътят от Свиленград за Гарата бе затворен с насипи от двете страни. По средата му има подкопан участък, а под шосето се е образувала пробойна, през която шуртеше вода. Водната стихия е отнесла мантинелите и е разхвърляла по трасето огромни дънери. Пострадал е и новият панорамен път, свързващ ГКПП Капитан Петко войвода с автомагистрала „Марица“. Следобед отсечката, която още няма акт 16, бе отворена за движение заради извънредната ситуация. Достъпът до гробищата край квартала също бе невъзможен. Стотици декари около тях са потънали във вода. Заради това 72-годишен мъж от кв. Гарата беше погребан в гробищата в Свиленград, който отстои на 5 км.

Положението започна постепенно да се нормализира.

Марица се оттегли в коритото си и нивото й спадна с 2 метра, но след потопа лед скова Гебран. На помощ отново се притекоха БТР-и, които разбиват леда по улиците, за да може по-късно да започне отводняването. Заради големия студ тръгна ледоход по река Марица. Започна изпомпването на водата в къщите по ул. „Граничар“. Домовете се подсушават с 4 мобилни сушилни, които са докарани от София.

ГКПП „Капитан Андреево“ остана затворен в продължение на три дни.

На 8 февруари следобед водата бе заляла всичко от заставата до Трета бариера. На най-ниските места дълбочината й достигна 1, 5 метра. Всички гранични служители ходеха по километър пеша по жп линията, за да стигнат до работните си места. На ГКПП Капитан Петко войвода над 20 тира бяха блокирани на ГКПП Капитан Петко войвода. Някои стояха там от 7 февруари, когато поради тежката метеорологична обстановка бяха затворени  всички пътища от републиканската пътна мрежа за товарни моторни превозни средства над 10 тона. Не работеше и митническият пункт на жп гарата. Така се създаде прецедент – да бъдат блокирани и трите пункта в района на Свиленград.

От 14.30 ч. в четвъртък бе възстановена работата на Митнически пункт Капитан Андреево за обработка на всички превозни средства. На ГКПП Капитан Петко войвода вече също се обработват всички превозни средства, съобщиха от Агенция „Митници“.

DSC 1615По същото време в Свиленград

пристигна лично премиерът Бойко Борисов,

придружен от вицепремиера Цветан Цветанов и министрите Мирослав Найденов и Тотю Младенов. Четиримата дойдоха тук от почерненото харманлийско село Бисер, където днес бяха погребани четири от жертвите на потопа, предизвикан от скъсана стена на яз. Иваново. Министър-председателят посочи добрата работа на кризисния щаб, ръководен от кмета Манолов и разпореди да започне работа по възстановяване на дигите.

Компрометирана заради напояване дига е причина за бедствието,

според председателя на съвета на директорите на „Напоителни системи” Георги Харизанов

Скъсването на дигата на река Марица край Свиленград е в резултат на пряка човешка намеса, съобщи на брифинг в Министерски съвет той. В Свиленград тръгна слух, че собственикът на оранжериите в близост до скъсаната дига я е прокопал, за да пусне тръби за напояване. Веселин Симеонов заяви пред „Старият мост“ : По повод слуха, че дигата е скъсана поради прекарани тръби за поливане от мен или някой друг, искам да заявя следното, а всеки да направи извода сам за себе си:

Оранжерията, която стопанисвам, се намира на отстояние 100 м от пътя Свиленград – Любимец, и поне на 500 – 600 м от дигата на р. Марица. Нека всеки сам направи сметка, като знаем, че в нашия район подпочвените води са високи и буквално ако забиеш една тръба на 3 – 4 м, то имаш вода за поливане. Смятам, че вече дори на един третокласник му става ясно, че икономически не е целесъобразно да прекарваш тръби, кабели и прочее. Ако въпреки всичко някой се съмнява, да заповяда да провери, че обектът се водоснабдява от сонда.

Основна причина за бедствието е неконтролираното изпускане на язовири. Докато не се вземат мерки да се регулира процесът, винаги ще сме наводнени.

Земеделският производител е отглеждал 45 – 50 000 марули, разсад за марули и 30 000 корена доматии 50 000 корена чушки. Всичко е заминало под водата. Аз лично сигнализирах в полицията, че водата идва – разказа Симеонов. - Свидетел съм как стана всичко. Тъкмо режехме марули за клиент, който беше дошъл от Пловдив. Водата дойде много бързо, едва успяхме да избягаме и да се спасим. Не можах обаче да спася едното куче.

Към бедствието на свиленградчани

съпричастност и състрадание изразиха много хора

в страницата във Фейсбук и и сайта на „Старият мост“. Своите съжаления изказаха читатели от България, Германия, Турция, Гърция.

 

Екип на „Старият мост“