13
Съб, Юли
18 Нови статии

Бедствия и аварии
Инструменти
Шрифт

shefНамериха оптични кабели на мястото

В Районното управление на полицията в Свиленград е образувано дознание кой е поставил оптични кабели точно на мястото, където се скъса дигата на р. Марица при наводнението на 6 февруари т. г. Разследващите ще установяват дали е била нарушена целостта на съоръжението и довело ли е това до бедствието, което сполетя кв. Гебран. Уведомена е и прокуратурата.

Маркучите, в които са поставени оптични кабели, бяха открити на 12-и февруари от работници на „Напоителни системи“ ЕАД, които започнаха възстановяване на дигата.

„Намерени са маркучи, които са или за напояване, или за оптично трасе, важното е, че е копано в сервитута на дигата – каза началникът на „Напоителни системи“ Георги Харизанов, който лично дойде на мястото. - Копано е за полагане на маркучите. За съжаление, потвърди се това, което предположих преди дни – че дигата е компрометирана, и то с намесата на човешка ръка. Дали това е причината за скъсването й, има експерти, които ще изяснят.“

Според запознати обаче, най-вероятно кабелите не са причина за скъсването на дигата, нито пък маркучите са използвани за напояване. Други пък разказват за много големи и дълбоки лисичи дупки, които са били прокопани точно на скъсаното място в дигата и са я ослабили. Най-вероятно при идването на голямата вълна водата е влязла през тях, започнала е да „яде“ насипа и дигата се е скъсала, смятат те.

Ремонтните работи на скъсаната дига продължават. Брегът бе отводнен и възстановен, направени са стъпките и фермите, вече издигат самия насип. В участъка ще бъдат изсипани около 15 000 т пръст и натрошена скална маса, съобщи Георги Харизанов.

СМ