27
Вт, Фев
25 Нови статии

Бедствия и аварии
Инструменти
Шрифт

srutenoИзпращат документите на още 52 жилища с установени щети в Междуведомствената комисия

Около 75 000 лв. бяха отпуснати за 98 от пострадалите от наводнението къщи в Свиленград. Това стана на извънредно заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, което се проведе във вторник по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

Ден преди това от общината внесоха в комисията искания за предоставяне на възстановителна финансова помощ на частни сгради и общински обекти, пострадали от наводнението. Приложени са били преписки, снимков материал и оценки на първите 98 жилища, чиито собственици са представили необходимите документи. Изчислените суми за възстановяването на тези 98 къщи възлизат на 74 527 лв. По-голямата част от засегнатите са поискали да получат строителни материали или тяхното парично съответствие, по-малко са заявките за строително-ремонтни работи. Междувременно продължава окомплектоването на документите на още 52 жилищни имота с установени строителни щети, които също ще бъдат изпратени до Комисията за възстановяване и подпомагане. В следващото искане ще бъдат включени и най-тежко пострадалите къщи – девет сгради и постройки с напълно или частично срутени стени и покриви. Общинската комисия за оценка на щетите е установила, че три от къщите са изцяло разрушени и ще бъдат построени наново. По покана на кмета инж. Георги Манолов в огледа на тежките случаи са се включили специалисти от Камарата на строителите в България. Безвъзмездно те ще изготвят експертизи и проекти за укрепване на тези домове.
С исканите средства за възстановяване на публична общинска собственост общината планира да усили и облицова подпорните стени на Марица в регулацията на Свиленград, да почисти коритата на реките Марица, Канаклийка и реката в село Левка, да възстанови улични платна и водопроводи в част от кв. Гебран, да постави затворно предпазно устройство на десния бряг на Марица, да изгради разрушени улица и мост в село Момково и разрушени улица, каменна стена и част от брега на реката в село Сива река, както и да изгради отводнителна канализация между улиците „Граничар” и „Зорница”, информираха от общинската администрация.

Описването на засегнатите от наводнението ниви ще се извърши от общинска служба „Земеделие и гори“, но все още процедурата не е започнала, тъй като не може да се влезе в тях, каза зам.-кметът Ася Райкова. Тя уточни, че оценката на щетите от удавените животни ще се извърши от земеделското министерство.

В понеделник /20-и февруари/ бе отменено обявеното две седмици по-рано бедствено положение в област Хасково. През седмицата приключи възстановяването на дигата на река Марица при Лъв чешма, за което при посещението си тук министър-председателят Бойко Борисов се разпореди да се извърши в най-кратки срокове.

Елена МИХАЛЕВА