14
Нед, Апр
14 Нови статии

Бедствия и аварии
Инструменти
Шрифт

shtitСилен вятър и студ до минус 20 градуса строшиха като захарни пръчки три 80-метрови метални кули край свиленградските села Михалич и Щит. Стихията, която вилня в района през февруари, е помела всичко – обледените мачти са премятани и усукани като спирали, въжетата са скъсани, измервателните уреди са поломени. Не е засегната четвъртата станция за измерване силата на вятъра в посока Студена, но тя се намира в по-ниска местност и е с височина 60 м.

Кулите бяха издигнати през лятото на 2008 г. по проект на португало-френския фонд „Ню енерджис“, който възнамеряваше да изгради в района край границата с Турция ветроенергиен парк с мощност 150 мегавата. Те бяха предназначени да измерват силата и движението на въздушните маси. Предвиждаше се до края на 2010 г. да бъдат монтирани 36 ветрогенератора с обща мощност 70 мегавата и да бъдат вложени около 90 млн. евро. Окончателно централата трябваше да бъде готова през 2011 г.

Освен „Ню енерджис“, в проекта участват и български фирми - „Щит енерджи“ на свиленградските бизнесмени Димо Гочев и Николай Сарандиев и „Каблешково енерджи“.

„Ще приберем сензорите, цялата апаратура от падналите мачти, но първо трябва теренът да поизсъхне, сега всичко е подгизнало и не може да се влезе“, споделиха Гочев и Сарандиев.

СМ