13
Съб, Апр
13 Нови статии

Бедствия и аварии
Инструменти
Шрифт

94Ураганен вятър със силен дъжд съсипа над 7 хиляди низи тютюн в Мустрак в понеделник вечерта. Такава буря не съм виждал, сподели Живко Желев, тютюнопроизводител. Много от полиетиленовите оранжерии, където съхне реколтата, са разрушени. Низите бяха почти готови за балиране и прогизнаха. Сега трябва да търся камери да ги суша, иначе ще мухлясат. Това беше последна ръка, най-качественият тютюн и най-много пари щях да взема от него, а сега повече от 2 лева няма кой да ми даде, вайкаше се Живко.

Още няколко тютюнопроизводители от селото пострадаха от стихията. Бурята е унищожила над 40 тона от цигарената суровина. По груби сметки материалните щети са за около 20 хиляди лева, без да се броят нереализираните приходи от продажбата на продукцията.

Ураганът в Мустрак е съборил и масивен навес, а каравана е била обърната с колелата нагоре.

В Младиново пък пороят изрови асфалта на някои от улиците. Международният път на входа на селото пропадна и се наложи работници от „Пътно поддържане“ да го укрепват.

След падналите обилни валежи в Свиленград в неделя вечер няма данни за нанесени щети, съобщиха от пожарната. Спасителните екипи са отводнявали мазета и приземни етажи на улиците „Крайречна“ и „Граничар“. Другият критичен участък в града по това време бил районът на „Сухата река“, където се наводнили „Пени маркет“ и казино „Нимфес Принцес“.

Всички микроязовири в общината са под наблюдение, каза гл. инспектор Валентин Ангелов - началник на "Пожарна безопасност "- Свиленград. За сега причина за притеснение няма. Обстановката се нормализира. Водоемите са повишили обема си, но в тях има достатъчно свободно място за постъпващите количества вода. 69

Диляна ЦВЕТКОВА