13
Съб, Апр
13 Нови статии

Бедствия и аварии
Инструменти
Шрифт

po1Хеликоптер се включи в гасенето на огъня между Студена и Равна гора

Всече второ денонощия продължава големият пожар, избухнал в ранния следобед в четвъртък в местността „Карабаша“ между свиленградските села Михалич, Студена и Равна гора. Огънят вече е погълнал над 20 хил. дка земеделски площи, пасища и мери, сухи треви и гора.

Засегнатата горска територия при пожара край Свиленград се разраства, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.

В момента горят 800 декара, от които 450 дка са държавни гори, а 350 – общински. На терена са близо 50 служители от специализираните групи за гасене на горски пожари от Регионална дирекция по горите – Кърджали, изнесените звена на дирекцията в Хасково и Свиленград, както и от Държавните горски стопанства – Свиленград, Хасково и Кърджали. Хеликоптерът от авиобаза „Крумово“, който вчера помагаше за овладяване на пожара в Свиленградско, отново се включи в потушаването на огъня. На място са вече и две тежки машини от ТЕЦ „ Марица Изток“, които да правят просеки. Така тежките машини стават три, тъй като от сутринта просеки прави машина на строителна фирма, работеща по трасето на АМ „ Марица“.

На място работи кризисен щаб под ръководството на изп. длъжността областен управител Кадир Исов и комисар Николай Вълчев, началник на ОУ „ПБЗН“.

Няма опасност за селата в близо до пожара край Свиленград. Това съобщи комисар Николай Вълчев, директор на Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Хасково. „Пожарът не е локализиран, работата по гасенето му продължава. Засега овладяваме нещата, за да не се разрасне. На два пъти пожарът проби по просеките, които сме подготвили”, посочи комисар Вълчев. Той обясни, че на мястото на пожара има 12 пожарни екипа, 6 екипа от горските стопанства, местна земеделска фирма, която помага с високопроходима техника, 35 души от сухопътните войски, хора от Гранична полиция. По думите на комисар Вълчев на този етап няма нужда от повече хора, които да се включат в гасенето на пожара. Според комисар Вълчев най-вероятната причина за пожара е човешка небрежност.po2po3

СМ