17
Сря, Апр
23 Нови статии

Бедствия и аварии
Инструменти
Шрифт

potop15 села в общините Свиленград и Любимец са без питейна вода, съобщиха от ВиК. Причина за пресъхването на чешмите е повишаването на нивото на реките Бисерска и Марица, поради което са наводнени помпените станции в Белица и Момково. Без водоснабдяване са свиленградските села Момково, Димитровче, Костур, Левка, Михалич, Младиново, Мустрак, Пашово, Пъстрогор, Райкова могила, Сладун, Чернодъб и Щит, както и любимецките Васково, Оряхово и Лозен.

Екип на ВиК работи по отстраняване на аварията в помпената станция в Момково, където е наводнено ел. табло на един от читирите кладенци. Правим всичко възможно, но просто трябва да изчакаме да се изтече водата, споделиха от аварийната група. Водоподаването може да бъде възстановено след оттегляне на заливането и не по рано от 24 часа след извършване на съответните санитарно хигиенни дейности, отбелязва ВиК на официалния си сайт. Кога ще стане това обаче, остава в невидение.

Въпреки обещанията на общината, че проблемът с наводненията на ул. „Крайречна“ и „Граничар“ са в миналото, районът отново бе залят. Наложи се пожарникари да отводняват улиците. Заради обилните дъждове са наводнени и стотици декари земеделски земи в общините Свиленград и Любимец.

В събота (25 октомври) пък мълния събори комина на къщата на 79-годишния дядо Стефан, намираща се зад старата фабрика „Коприна“. Падналия гръм потрошил прозорци на втория етаж. Учудващото е, че непокътнати останали битовите уреди в жилището. Сериозни поражения е понесъл и собственикът на близкия завод „Автомобил компонент“. Изгоряла е ел. инсталация, избухнал и пожар, който унищожил 6 шлайф машини.

По същото време мълния подпали гараж и селскостопанска постройка в с. Студена, съобщиха огнеборци. Освен това заради бурния вятър селото остана и без ток. Скъсал се захранващ електрически кабел. По-късно аварията била отстранена. Междувпрочем, в ЕВН е създаден Кризисен щаб за координиране на действията по възстановяване на електрозахранването. При проблеми и аварии хората могат да звънят на денонощният телефонен център на дружеството: 07001 0007. pot1

СМpot3