14
Нед, Апр
13 Нови статии

Бедствия и аварии
Инструменти
Шрифт

maricaaaaaaКритичния си праг от 5 метра премина Марица при Свиленград на 10 декември. „Свикан е кризисен щаб за бедствия и аварии. Създадена е необходимата организация от всички структури за справяне със ситуацията при евентуално преливане на реката“, успокоиха от областната администрация. Всички граждани са оповестени. Нивото на Марица се наблюдава денонощно, засега няма опасност за местното население.

Единствено реконструираната канална помпена станция на левия бряг на Марица спасява града от наводнения през последните дни. За да се подсигури постоянно елзахранване на машините на станцията при съществуващ риск от прекъсване на тока, по искане на кмета Георги Манолов от НС „Пожарна безопасност и защита на населението“ изпратиха 300 кW дизелов агрегат.

Вече цяла седмица хората са под постоянен стрес. 15 села в общините Свиленград и Любимец пък останаха с без живителна течност в чешмите си. Наложи се да бъдат изпратени водоноски, които ще обикалят селата по график. Водата от собствените водоизточници не е годна за пиене, предупредиха от РЗИ-Хасково.

Заради обилните валежи хиляди декари земеделска земя остана под вода, а стопаните търпят загуби за милиони левове. Старият път за ГКПП Капитан Андреево бе затворен.

Обзорен репортаж за ситуацията четете в новия брой на „Старият мост“ в четвъртък (11 декември).